Egér ízű magyar borokat találtak a szlovák boltokban

Főleg az olcsóbb borokkal volt probléma.

Több magyar és olasz bor is megbukott a szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet tesztjén – számolt be az Infostart. A szlovák élelmiszer-felügyelet ellenőrei tavaly karácsony előtt végeztek felmérést, amely a szlovák boltokban árusított külföldi borokra koncentrált.

A cikk szerint 17 ellenőrzés során 73 mintát vettek a forgalomba került borokból, és ebből 31 meg is bukott a vizsgálatok során.

Huszonöt esetben találtak súlyos hibát, a maradéknál pedig adminisztratív jellegű és egyéb, előírásba ütköző dolgokat észleltek. Főleg az olasz, illetve a magyar borok emelkednek ki. Színhibákat, illathibákat és egyéb ízhibákat vettek észre. Például dugóíz vagy egéríz jelentkezett ezeknél a boroknál, melyek nem voltak megfelelően lekezelve,

mondta a vizsgálat eredményéről Matusek István, borász. A szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy nem lehet általánosítani, mert kiváló magyar borok is kaphatók Szlovákiában, és a rostán általában az alacsony kategóriás borok akadtak fenn. A vizsgálaton egyébként a legjobb eredményt a moldovai, a francia, a chilei és az USA-ból származó borok érték el.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Getty Images