Húsz év alatt létrehoztak egy almát, aminek van egy igazi szuperképessége

Vasárnap kerül kereskedelmi forgalomba az Egyesült Államokban egy új almafajta, amelynek nemesítése több mint két évtizeden keresztül tartott, és a hűtőben tárolva akár egy éven keresztül is megőrzi a minőségét.

A Honeycrisp és az Enterprise fajták keresztezésével létrehozott, Cosmic Crisp nevű új alma termesztésével 1997-ben kezdtek kísérletezni a Washingtoni Állami Egyetemen, a nemesítésére azóta 10 millió dollárt (közel hárommilliárd forintot) költöttek – írja a BBC.

„Ez egy rendkívül ropogós alma, viszonylag kemény húsú, nagyon lédús, és jó egyensúlyban van benne az édes és a savanykás íz” – mondta Kate Evans, a nemesítési program vezetője, az igazi truváj  azonban az, hogy a Cosmic Crisp „hűtőben tárolva 10-12 hónapig is simán megőrzi kiváló minőségét”.

Az új fajtát eredetileg WA38 néven emlegették, új nevét (amit kozmikus ropogósnak fordíthatnánk le) a sötétvörös héjon szétszóródó apró fehér pöttyök ihlették, amelyek az éjszakai égbolthoz teszik hasonlatossá a gyümölcsöt.

Eddig 12 millió Cosmic Crispet termő fát ültettek Amerikában, a szigorú engedélyezési eljárások pedig egyelőre nem teszik lehetővé a gazdák számára, hogy ezeken kívül szabadon termeszthessék az új fajtát. Szakértők szerint azonban az új, romlásnak ellenálló alma hamarosan komoly vetélytársa lehet a hagyományosan uralkodó fajtáknak a piacon.  Az Egyesült Államokban az alma a második legkeresettebb gyümölcs a banán után. Nálunk is alma a második legnépszerűbb, de itthon a dinnye előzi és a banáné a bronz, legalábbis a 2018-as adatok szerint.