Várhelyi Olivér uniós biztos lett

Az Európai Parlament megszavazta Ursula von der Leyen bizottságát.
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Parlament megszavazta az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságot, így Várhelyi Olivér is biztos lesz, a bővítési és szomszédságpolitikáért felel majd.

Az új bizottság összetételét 461 képviselő támogatta, 157-en szavaztak ellene, 89-en pedig tartózkodtak. A három legnagyobb parlamenti frakció előre már korábban bejelentette, hogy támogatni fogja az új Európai Bizottságot, a Zöldek azt mondták, hogy tartózkodni fognak, de nem jellemző a teljes frakciófegyelem. Az érvényességhez a szavazatok egyszerű többségére volt szükség.

A szavazás előtt az Európai Parlament még vitatkozott a biztosjelöltekről, a Euronews beszámolja szerint Von der Leyen és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője méltatta Várhelyi Olivért, a zöldpárti és szociáldemokrata képviselők ellene és a magyar kormány ellen beszéltek.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a szavazás után kiadott közleményében azt írta: „Ursula von der Leyent például néhány hónappal ezelőtt vállalhatatlan módon erőszakolták rá az európai közösségre, semmibe véve többek között az Európai Parlamentet a jelölési folyamatban. Ezt az eljárást akkor elutasítottam, Leyen személyét tiltakozásképp nem támogattam”.

Hozzátette:

A magyar kormány második jelöltje, Várhelyi Olivér már egy szakmailag felkészült, tapasztalt brüsszeli bürokrata, aki remélhetőleg bizonyítani is fogja vállalását és biztosi munkájával kizárólag az európai közösség és nem az Orbán-kormány érdekeit tartja majd szem előtt.

Ujhelyi szerdán végül megszavazta a Bizottságot, mert szerinte a feladatok nem várhatnak tovább. Ugyanakkor Donáth Anna, a Momentum képviselője tartózkodott a szavazásnál.

https://twitter.com/donath_anna/status/1199654165552783360

Várhelyi jogászként végzett a Szegedi Egyetemen, majd Dániában tanult európai jogot. 1995-ben került gyakornokként az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium európai ügyekért felelős osztályára, nem sokkal később már az uniós jogharmonizációért felelt a tárcánál, 1996-1998 között pedig a Külügyminisztériumban.

Az első Fidesz-kormány idején az integrációs államtitkárságnál volt kabinetfőnök, 2001-től jogi tanácsadóként dolgozott Magyarország brüsszeli EU-képviseletén, két évvel később már a csatlakozás után Állandó Képviseletnek (ÁK) nevezett követség jogi szolgálatát vezette. 2006-ban tért vissza Budapestre, az igazságügyi minisztérium EU-jogi osztályának élére, 2008-ban azonban újra Brüsszelbe került.

Három évig az Európai Bizottságnál dolgozott, a belső piaci főigazgatóság ipari jogvédelemmel foglalkozó osztályát vezette innen tért vissza 2011-ben az Állandó Képviseletre, amelyet az elmúlt négy évben vezetett.

A Jean-Claude Juncker vezette biztosi testületet 423:209 arányban hagyták jóvá öt évvel ezelőtt. Elődje, José Manuel Barroso esetében ez 488:137, illetve 478:84, Romano Prodi esetében 510:51 pedig volt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet