Vádat emeltek Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen

Vesztegetéssel vádolják, tíz évet is kaphat, nem mond le.

Vádat emel Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök ellen csalás, vesztegetés és hivatali visszaélés miatt Aviháj Mandelblitt főügyész – jelentette be az izraeli igazságügyi minisztérium csütörtökön. Netanjahu az első, hivatalban lévő izraeli kormányfő, aki ellen vádat emelnek.

A tájékoztatás szerint a főügyész nem fogadta el a kormányfő jogi képviselőinek érvelését a pár héttel ezelőtti meghallgatáson, és eredeti szándékának megfelelően vádat emel három különböző ügyben Netanjahu ellen. A vádak közül a legsúlyosabb az akár tíz év szabadságvesztéssel büntethető vesztegetés.

A politikus tagadja az ellene felhozott vádakat, puccskísérletnek nevezte a vádemelést, és korábbi kijelentéseit megerősítve közölte, hogy nem mond le. Televíziós beszédében az ügyvivő kormányfő elfogultsággal vádolta meg a nyomozóhatóságokat, és vizsgálatra szólított fel ellenük. Szerinte a nyomozási folyamatot az ő és az általa vezetett jobboldali kormány megbuktatásának szándéka vezérelte, és ehhez a sajtó is asszisztált.

Eközben az izraeli elnök az ország történetében először felajánlotta a kormányalakítás lehetőségét a parlament százhúsz tagjának. Miután sem a jobboldali Likudot vezető Netanjahu, sem a legtöbb képviselői mandátumot elnyert Kék-fehér ellenzéki centrista párt vezetője, Beni Ganz nem tudott többségi kormányt alakítani, csütörtöktől három hétig bármely törvényhozó megpróbálhatja megszerezni a kneszet többségének támogatását. Ha ez december 11-ig senkinek sem sikerül, akkor harmadik alkalommal írnak ki új, előrehozott parlamenti választásokat Izraelben.

Kiemelt kép: Lennart Preiss / MSC 2018 / dpa Picture-Alliance