Zuckerberg kitart a Facebook szuperpénze mellett

Órákig magyarázta a képviselőknek, miért lenne Amerikának előnyös a Libra.

Mark Zuckerberg a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága előtt is kiállt a Facebook jövőre bevezetni tervezett kriptovalutája mellett. Azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok átengedné technológiai előnyét Kínának, ha az amerikai hatóságok és törvényhozók betiltanák a Librát.

Kína nagyon gyorsan halad előre, és pár hónapon belül hasonló kriptovaluta bevezetését tervezi

– állította. Meghallgatása több óráig tartott, a törvényhozók gyakran ellenséges hangnemet ütöttek meg a Facebook-vezérrel szemben. A digitális valutától és a közösségi portál álprofiljaitól az álreklámokon át a beavatkozásokig a választási folyamatokba sok mindenről faggatták őt.

Zuckerberg elismerte, a pénzügyi hatóságok és a törvényhozók aggodalmai jogosak, a Libra valóban alkalmas lehet pénzmosásra, alááshatja akár a dollár elsőbbségét is, de szerinte bevezetése elutasítása kárt okozna Amerika politikai és pénzügyi vezető szerepének. Szerinte a Libra fedezetét nagyrészt a dollár adná, s bevezetése

megerősíti majd Amerika pénzügyi vezető szerepét a világban, akárcsak a demokratikus értékrendet.

Azt nem részletezte, mit jelent ez a gyakorlatban, de egy képviselői kérdésre, amely azt firtatta, hogy egyes nagy cégek, miért hátráltak ki a Libra mögül, elismerte, a kriptovaluta „kockázatos vállalkozás”. Arra nem válaszolt, amikor egy törvényhozó előállt azzal, hogy azokat akarja segíteni, akiknek a dollár nem megfelelő valuta, vagyis „a kábítószer-kereskedőket és az adócsalókat!”

Azt mondta, kész a Libra bevezetését felfüggesztené addig, amíg a kongresszus törvényileg nem szabályozza a kriptovalutákat.

A kongresszusnak jelentős ellenőrző szerepe van (a szabályozó hatóságok felett), számomra tehát úgy tűnik, hogy ez lehet a megfelelő megoldás.

Azt mondta: a tervek szerint a Librával foglalkozó vállalati részleg központja Svájcban lenne, ami a törvényhozók aggodalmai szerint éppen az amerikai szabályozás megkerülését tenné lehetővé.

A meghallgatáson szóba került a Cambridge Analytica ügye is. Ez a londoni székhelyű tanácsadó cég volt az, amely a Facebook adatbázisát megvette és illegálisan használta a 2016-os amerikai elnökválasztások idején és más alkalmakkor is. Zuckerberg szerint többé nem kerülhet illetéktelen kézbe az adatbázis. A Facebook képes gátat vetni a hamis politikai hirdetéseknek, a hamis profiloknak, nem diszkriminál nézeteket, nem akadályozza azok megjelenését.

Az adatvédelem miatt aggódó képviselőket azzal próbálta megnyugtatni, hogy a Facebook nemrégiben megállapodást írt alá a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal, ennek értelmében a Facebookot a jövőben részvénytársaságként auditálják majd. Az MTI emlékeztetett rá, hogy közben az igazságügyi minisztérium, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, a képviselőház igazságügyi bizottsága és 46 amerikai tagállam ügyésze trösztellenes vizsgálatot folytat a Facebook ellen a verseny elfojtásának gyanúja miatt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Erik S. Lesser