Cameron könyvben tálal ki: Boris Johnson hazudott a Brexittel

Könyvet jelentet meg a bukott miniszterelnök.
Kapcsolódó cikkek

Hamarosan megjelenik David Cameron konzervatív volt brit miniszterelnök For the Record című memoárkötete (Cameron volt a kormányfő a britek EU-ból való kilépéséről határozó 2016 júniusi ügydöntő népszavazás idején, a bentmaradásért korteskedett, a vereség után visszavonult a politikától; első számú ellenfele Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök, a kilépéspárti vezéralakja).

A kötetből a The Sunday Times konzervatív vasárnapi brit lap közöl részleteket; mi pedig a cikkből citálunk néhány cameroni állítást:

Mindez azért különösen érdekes, mert Johnson ma már mereven elutasítja az újabb EU-referendum kiírását, és hangoztatja azt az álláspontját, hogy az Egyesült Királyságnak ki kell lépnie az EU-ból a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján, akár lesz addig új Brexit-megállapodás, akár nem.

Az utóbbi napokban többször leszögezte azt is, hogy a megállapodás nélküli Brexitet tiltó, hétfőn hatályba lépett törvény ellenére semmi körülmények között nem hajlandó kezdeményezni az Európai Uniónál a kilépés elhalasztását.

Cameron a könyvében azt írja: arra a következtetésre jutott, hogy Johnson saját politikai karrierjének előmozdítása végett kockáztatott meg egy olyan népszavazási kimenetelt, amelyben maga sem hitt.

Úgy véli, Johnsonnak az EU-tagsággal kapcsolatos aggályai valójában másodlagosak voltak a számára legfontosabb tényezőhöz képest, és ez az volt, hogy neki személyesen milyen kimenetel lenne a legkedvezőbb.

Cameron hazugsággal vádolja a Brexit-kampánytábor egészét, felidézve: Michael Gove, a Konzervatív Párt másik prominens Brexit-szószólója (egyúttal Boris Johnson kampánystábjának volt vezetője, aki a népszavazás előtti napokban szembefordult Johnsonnal) azzal riogatta a választókat, hogy ha Törökországot felveszik az EU-ba, az egész török lakosság Nagy-Britanniába költözik.

Boris Johnson a török államfővel, Recep Tayyip Erdogannal

Cameron ezzel kapcsolatban azt állítja:

Boris, aki büszkén kürtölte világgá, hogy török felmenői is vannak, és korábban támogatta Törökország felvételét, ezek után maga is elkezdte hajtogatni a török EU-csatlakozásról szóló hamis állításokat.

Penny Mordaunt, a fegyveres erőkért felelős akkori védelmi államtitkár (később az első brit női védelmi miniszter) a kampányban a BBC televíziónak nyilatkozva azt állította, hogy Londonnak nincs módja a török csatlakozás megvétózására.

Cameron szerint: „Itt már nem az igazság határainak feszegetéséről, hanem az igazság sutba dobásáról beszélhetünk (…) A Brexit-tábor hazudott (…) Törökország EU-csatlakozására, ha egyáltalán valaha is megtörténik, még évtizedekig nincs kilátás.”

Kiemelt kép: Europress/NurPhoto/Alberto Pezzali/