Szennyvíziszap: a magyar tiltás gondot okozhat a szlovéneknek

A magyar hatóságok már megkeresték szlovén kollégáikat a szennyvízszállítás korlátozása miatt.

Több cikkben is beszámoltunk arról, hogy magyar telepeken dolgozzák fel más országok szennyvíziszapját, Horvátországból két év alatt 91 ezer tonna, Szlovéniából évi 31 ezer tonna szennyvíziszap érkezett Magyarországra. Ez utóbbi olyan nagy szám, hogy gyakorlatilag egész Szlovénia szennyvíziszapját idehozzák.

Korózs: Továbbra is érkezik külföldi szennyvíz az országba
A szocialista politikus pert indít, hogy megtudja, ki kapott engedélyt a szállításra.

A felháborodást követően egy júliusi kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt mondta, hogy további importot a magyar hatóságok a jövőben nem fognak engedélyezni és felülvizsgálják a meglévő engedélyeket.

Úgy tűnik, hogy el is indult ez a folyamat, a Siol.net hírportál ugyanis hétfőn azt írta, hogy az importban érintett országok, így Szlovénia is levelet kapott a magyar illetékesektől, amelyben a korlátozásról tájékoztatták őket. A szlovén környezetvédelmi miniszter erre azonnal találkozót kért magyar kollégájától, de készül egy írásbeli válasz is, amelyben ki fognak térni arra, hogy a korlátozás nehéz helyzetbe hozza az országukat.

A szlovén szennyvíziszap szállítását két helyi cég intézi. A Gorenje Surovina arra számít, hogy jövő májusig folytathatja a munkát és szerintük a közvélemény eltúlozta a helyzetet. A Saubermacher, amely a szennyvíz nagyobb hányadát szállítja, viszont egyáltalán nem nyugodt, mert az ő szerződésül már idén novemberben lejár.

Ha diplomáciai úton nem sikerül megoldani a dolgot, akkor valami mást kell kitalálni, ami nem lesz egyszerű, mert a régió többi szennyvíztelepe telített. Ugyanakkor a szlovén kereskedelmi kamara közművekkel foglalkozó részlegének igazgatója azt mondta a Siol.net-nek, egyáltalán nem biztos, hogy valóban lesz szigorítás, lehet, hogy csak a magyarországi önkormányzati választások előtti kampányakcióról van szó.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton