Autójukkal együtt vitte az árhullám a Japán ítéletidő halálos áldozatait

A legmagasabb szintű riasztást adták ki a meteorológusok.

Heves esőzések okoztak árvizeket és földcsuszamlásokat szerdán Japán délnyugati részén fekvő, harmadik legnagyobb szigetén, Kjúsún.

Az ítéletidőben hárman meghaltak. Szaga prefektúrában egy ember meghalt, amikor autóját elvitte az ár. A területen helyenként egy óra alatt 100 milliméternyi eső esett – közölte az NHK japán közszolgálati televízió. Egy másik ember Fukuoka prefektúrában halt meg, őt is járművével együtt ragadta el a víz. Egy nőt holtan találtak, miután egy vízlevezető csatornába zuhant járművével.

A tévében bemutatott felvételeken elárasztott utakat és vasúti állomásokat lehetett látni. Az emberek térdig érő vízben gázoltak át az utcákon, miután a folyók kiléptek medrükből.

A japán hadsereg 100 katonát vezényelt Szaga prefektúrába, segítendő az árvízi munkálatokat és a mentést.

A Toyota járműgyártó bejelentette, hogy felfüggeszti a munkát egyik üzemében, ahol a Lexus típusú autókat gyártják. Hasonló döntést hozott egy másik gyártó, a Daihatsu Motor vállalat.

A meteorológusok az öt fokozatú skálán a legmagasabb szintű riasztást adták ki a Kjúsú nyugati részén lakók számára, akik évtizedek óta nem láttak ilyen heves esőzéseket.

Kiemelt kép: Kerékpárt tol egy férfi a szakadó esőben a víz borította utak egyikén a Kjúsú japán szigeten levő Szaga városban 2019. augusztus 28-án. A japán meteorológiai intézet a heves esőzések okozta áradás miatt Kjúsún a legmagasabb szintű figyelmeztetést adta ki földcsuszamlásokra. (MTI/EPA/JIJI PRESS)