Bolsonaro megsértődött, az Amazonas ég tovább

Jair Bolsonaro várja Macron bocsánatkérését. Amíg a francia elnök nem tesz ennek eleget, addig nem fogad el a btail elnök pénzt az Amazonas megmentésére.

Brazília elfogadja a hét legfejlettebb ipari ország (G7) 20 millió dolláros gyorssegélyét az amazonasi erdőtüzek megfékezésére, ha Emmanuel Macron visszavonja sértéseit

– jelentette ki kedden Jair Bolsonaro brazil elnök arra utalva, hogy a francia elnök hazugnak nevezte őt.

Bolsonaro kijelentése már csak azért is nevetséges, mert a brazil elnök volt az, aki bunkó módon sértegette a francia elnök feleség, ami után brazilok ezrei kértek bocsánatot Brigitte Macrontól elnökük nevében.

A brazil elnök beszólt Emmanuel Macron feleségére
A francia elnök meg visszaszólt.

„Macron úrnak először is vissza kell vonnia a sértéseket, amelyeket irányomba tett. Először hazugnak nevezett engem, majd a tudomásomra jutott információk szerint azt mondta, hogy az Amazonas feletti szuverenitásunk vitatható” – mondta Bolsonaro.

Ahhoz, hogy beszélgessünk, és elfogadjunk bármit is Franciaországtól, legyen az akár a lehető legjobb szándékú, (Macronnak) vissza kell vonnia ezeket a kijelentéseket, és akkor majd beszélgethetünk

– tette hozzá.

Macron hétfőn a G7 biarritzi csúcstalálkozója utáni nyilatkozatában egyebek között azt mondta: valamikor meg kell majd vitatni annak a lehetőségét, hogy nemzetközi státussal ruházzák fel az Amazonast.

Mindezt annak érdekében, hogy megakadályozzák a pusztulását vagy azt, hogy az Amazonas-medencében fekvő valamelyik ország vezetője a globális jóléttel szembeni intézkedéseket hozzon. A nyilatkozatot Brazíliában támadásként értelmezték az amazóniai országok szuverenitása ellen.

A francia köztársasági elnök hétfőn, a G7-csúcstalálkozón jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, valamint hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére.

Kiemelt kép: Jacques Witt / POOL / AFP