Egy hét alatt három újságírót öltek meg Mexikóban

Ezzel kilencre nőtt az idei áldozatok száma.

Az El Grafico de Xalapa című napilapnak dolgozó Jorge Celestino Ruizt péntek késő este gyilkolták meg Veracruz állam Actopan nevű településén – tudatta Paulino Dominguez polgármester.

Egy rendőrségi forrás azt közölte: tavaly októberben már érte támadás Ruizt, házára és autójára leadtak több lövést. A kollégái pedig azt mondták, egy ideje már fel sem tüntette a nevét a cikkei alatt a lapban, hogy ne keltsen feltűnést.

Péntek hajnalban pedig Guerrero államban gyilkolták meg a La Verdad de Zihuatanejo című hírportál főszerkesztőjét, Edgar Alberto Navát. Ugyanebben az államban ölték meg a Guerrero Al Instante hírportál igazgatóját, Rogelio Barragánt. Holttestét kedden találták meg egy elhagyott autó csomagtartójában.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet szerint Mexikó a harmadik legveszélyesebb hely a világon a sajtómunkások számára a fegyveres konfliktus dúlta Szíria és Afganisztán után. 2000 óta a szakma több mint száz képviselőjét gyilkolták meg, csupán tavaly tízet.

Mexikóban a legtöbb gyilkosságot a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban követik el, újságírókat azért vesznek célba, mert írnak az ügyekről, de a politikai korrupció feltárása is nagyon veszélyes számukra. A legtöbb gyilkosság felderítetlen marad.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Victoria Razo /AFP