A nemi erőszak az a bűntény, amit a legkönnyebb megúszni

Elhagyatott raktárakban porosodó bizonyítékok és a nők vallomásait semmibe vevő rendőrök miatt több tízezer erőszaktevő sétál Amerika utcáin.

Barbara Bradley Hagerty, az Atlantic magazinban megjelent robusztus cikke az amerikai igazságügyi rendszer működésének egyik rendkívül súlyos anomáliájára mutat rá: a #meetoo mozgalom és a modern technológia ellenére is bevett gyakorlat az Egyesült Államokban, hogy a rendőrség  félreteszi a nemi erőszak bizonyítékait tartalmazó mintavételi készleteket.

A szabálytalan gyakorlatra még 2009-ben derült fény, amikor egy ügyészi asszisztens besétált egy detroiti elhagyatott raktárba, és meglátott több ezer dobozt. Kiderült, hogy mindegyikben mintavételek sorakoztak, kibontatlanul, ami azt jelentette, hogy bár a mintákat levették, azokat nem küldték tovább a laborba DNS-vizsgálatra. Az elhagyatott detroiti épületben több mint 11 ezer mintavételi doboz hevert, némelyik már 30 évnél is régebb óta. A probléma nemcsak Detroitot érintette, hanem több amerikai nagyvárost is.

A legborzalmasabb percek bizonyítékai

Attól a pillanattól kezdve, hogy egy nő (a férfiak nagyon ritkán jelentik, ha szexuálisan bántalmazták őket) felhívja a 911-es segélyvonalat, és közli, hogy megerőszakolták vagy szexuálisan bántalmazták, teste bűnügyi helyszínné válik: mintákat vesznek a szájából, hajából, vaginájából. Ezeket a mintákat – amik nagy valószínűséggel tartalmazzák az elkövető DNS-ét is – beteszik egy csomagba, hogy a rendőrség továbbküldje azt a laborba. Ez a DNS-teszt azonosíthatja az ismeretlen tettest, de fényt deríthet egy már ismert gyanúsítottra is. Magyarán a rape kit tartalmaz mindent, ami a gyanúsítottat összeköti a bűncselekménnyel.

Évente nagyjából 125 ezer nemi erőszakot jelentenek be az Egyesült Államokban, 50-ből 49 esetben a gyanúsított szabadon elsétálhat, hogy aztán a legtöbb esetben újabb nőket támadjon meg. Barbara Bradley Hagerty cikke több áldozat és tettes történetén keresztül mutatja be a rendszer diszfunkcionális működését.

11 év, 11 nemi erőszak, 10 rape kit

Eric Eugene Wilkesnek már korábban is voltak rendőrségi ügyei: rablás, autólopás, de nemi erőszak a rendőrségi aktájában egyszer sem merült fel. Márpedig Wilkes DNS-e ott volt abban a detroiti raktárépületben, 11 ezer másik rape kittel együtt. Először 18 évvel ezelőtt érkezett meg a DNS-e, miután 2000 decemberében megerőszakolt egy buszra váró nőt. Négy hónappal később újabb DNS-mintája futott be, de a rendőrség a harmadik áldozatának mintavételi dobozát is polca tette. 2006 júniusában és 2007 májusában is megerőszakolt egy-egy nőt, a bizonyítékok pedig a raktárban hevertek.

Wilkes 11 év alatt 11 nőt erőszakolt meg, míg végül 2012 januárjában letartóztatták a rendőrök, akiknek az orruk előtt ott volt a bizonyíték 10 leragasztott dobozban, amit egyikük sem küldött el DNS-vizsgálatra.

Fotó: Adam Ewing/The Washington Post/Getty Images Magazine

Az, hogy felbontatlanul porosodtak az amerikai nagyvárosokban a nemi erőszak elkövetőit leleplező bizonyítékok, óriási pofon volt az amerikai igazságszolgáltatásnak, tomboltak az ügyészek és az eddig lassú gépezet más tempóra kapcsolt. Külön rendőrségi csoportok alakultak, hogy a be nem vizsgált rape kiteket ellenőrizzék és a DNS-adatokat összevessék az országosakkal. Csak Clevelandben hétezer kibontatlan mintavételi dobozt küldtek DNS-vizsgálatra. Több száz erőszaktevőt lepleztek le: 750-en kerültek bíróság elé, 400 vádlottat el is ítéltek.

Visszajött és elhúzta a zuhanyfüggönyt

A cikkben közölt Liz Garcia története azt mutatja meg, hogy a nemi erőszak, a rendőrség nemtörődömsége  és az elkövető meg nem találása milyen hatással van az áldozat életére. 2004. március 23-án Garcia éppen felrohant valamiért a lakásába. Amikor a fürdőszobájában volt, megfordult, és látta, hogy a lakásajtó nyitva van.  Egy férfi talpig feketében, kesztyűt és maszkot viselve állt a lakásában. A következő két órában az idegen szobáról szobára vonszolta áldozatát, akit háromszor erőszakolt meg. Óvszert használt, az ágyra pedig törölközőt terített, amit aztán magával vitt.

Leborotválta a lábát és a mellkasát is, így nem hagyott maga után szőrnyomot sem. Pontosan tudta, hogy mit csinál

– idézte fel Garcia élete legborzalmasabb pillanatait. Amikor végzett, a férfi megparancsolta a nőnek, hogy mossa ki a száját, és tusoljon le a szeme láttára. Utolsó utasítása az volt a nőnek, hogy miután kilép az ajtón, számoljon egy ötszázig.

Behúzta a zuhanyfüggönyt, és hallottam a lépteit a lépcsőn. Csak álltam ott. Menjek ki? Számoljak? Majd hirtelen félrehúzta a zuhanyfüggönyt. Nem is hallottam, ahogy visszaosont

– emlékezett vissza a nő. A férfi elégedett volt azzal, hogy áldozata meg sem moccant, és végül lelépett.

Bár a rendőrség ekkor még nem tudta, Clevelandben egy sorozatos erőszaktevő sétált az utcákon. Egy héttel Liz Garcia megtámadása után egy 55 éves tanárt erőszakoltak meg otthonában. Csak ez után lépett a rendőrség és kérte a lakosság segítségét. Ezt követően sikerült Nathan Fordot őrizetbe venni, majd a rendőrség azonnal bevizsgáltatott 250 raktáron lévő rape kitet, amelyek közül nyolcban találták meg Ford DNS-ét. Laborvizsgálatra küldték Liz Garcia mintáit is, de nem volt találat. Közölték vele, hogy soha nem tudja meg, ki volt a támadója.

Liz Garcia nem nyugodott meg ettől a választól. Tíz évvel a támadás után is pánikrohamai voltak, és azt találgatta, vajon újra eljön-e a tettes, hogy megölje őt és a lányait. Nem nyitott senkinek ajtót, és mindig elhúzta a zuhanyfüggönyt tusoláskor. A kanapén aludt, falnak háttal. A lakása több pontján is késeket rejtett el, ahogy a párnája alá is.

12 évvel megerőszakolása után érkezett a felszabadító hír: újravizsgálták a mintáit, és találtak DNS-t, Nathan Fordét. A rendőrség további áldozatokat is talált, így kiderülhetett, hogy Ford összességében 22 nőt erőszakolt meg. Amire Garcia megtudta, ki  a támadója, a férfi már életfogytiglani büntetését töltötte. Ennek tudatában a nő eltette a késeket, de a mai napig felkapcsolt lámpánál alszik.

Nem a bűnözés Napóleonjai

A legtöbb erőszaktevőt végül piti bűncselekmény – lopás, betörés, autófeltörés – miatt kerül a rendőrség látókörébe. Ahogy mintáik bekerülnek a rendőrségi adatbázisba, azonnal leellenőrizhető, hogy közük van-e bármilyen nemi erőszakhoz – már ha persze a rendőrök elküldik a laborba az áldozatok mintavételi készleteit.

Ezek az elkövetők nem a bűnözés Napóleonjai. Ezek idióták, és hagyjuk, hogy idióták győzzenek le minket

– nyilatkozta az Atlanticnek egy korábbi ügyész.

Becslések szerint 200 ezer felbontatlan rape kit hever rendőrségi raktárakban, de a pontos számot senki sem tudja. Mariska Hargitay magyar származású amerikai színésznő az ügy élére állt, és kikérte az adatokat. A színésznő és az általa vezetett civil szervezet 225 ezer felbontatlan mintavételi készletről szerzett tudomást, ám 15 állam és számos nagyváros megtagadta még azt is, hogy megszámolja a birtokában lévő, laborba el nem küldött rape kiteket. A szervezet becslése szerint több százezer félretolt mintavételi készlet lehet az Egyesült Államokban.

Hargitay a rape kit botrányról dokumentumfilmet is forgatott:

Az Obama-kormány kezdeményezte 2015-ös programmal ugyan elkezdődött az elhanyagolt rape kitek bevizsgálása, de még így is bőven van munkája azoknak a rendőröknek, akiket kifejezetten ezzel a feladattal bíztak meg. Az amerikai igazságügyi minisztérium adatai szerint eddig 61 ezer mintavételi készletet leltároztak, ezekből 45 ezret teszteltek. 5500 nyomozás indult és 498 ügyben bírósági ítélet született.

A mintavételi készletek ellenőrzése azonban nem jelenti a probléma teljes megoldását. A cikkből kiderül az is, hogy a rendőrök hozzáállásán is változtatni kell, mert sokszor semmibe veszik a bejelentést tevő áldozatok történeteit. Amikor 2015-ben egy kutatócsoportot felkértek arra, hogy vizsgálja meg, mi a kapcsolat a félretett rape kitek és a 90-es évek rendőrségi aktái között, kiderült, hogy  a legtöbb rendőrségi feljegyzés alig tett ki egy oldalt. Előfordult olyan is, hogy ugyan elküldték laborvizsgálatra az áldozat mintáit, de csak drogtesztet kértek a labortól.

Az esetek 40 százalékában a nyomozók nem léptek kapcsolatba az áldozattal, négyből háromszor ki sem kérdezték. A nyomozások fele egy héten belül, negyedük egy napon belül lezárult.

Clevelandben a rendőrségi meglehetősen felületesen kezelte azokat a nemi erőszak ügyeket, amikben rossz anyagi helyzetben lévő, sebezhető nők voltak az áldozatok. Bevett gyakorlat volt, hogy a nyomozók telefonáltak párat, aztán lezárták az ügyet. Liz Garcia támadója, Nathan Ford korábbi áldozatait sem vették túl komolyan a jegyzőkönyvek szerint. Mindegyik áldozattól mintát vettek ugyan, de a mintavételi dobozukat feltették a polcra laborvizsgálat nélkül. Csak néhány esetben fordult elő, hogy a nyomozók elmentek az áldozathoz, a szemtanúkhoz vagy a bűntény helyszínére. Ha az áldozat nem tudott megjelenni a rendőrségen a nyomozó által megadott időpontban, nem együttműködőnek nyilvánították és az ügyet lezárták. Volt olyan ügy is, amit azért zártak le, mert a nyomozó nem találta az áldozatot. Ez azért is érdekes, mert húsz évvel később, amikor újranyitották ezeket az aktákat, a nyomozók minden esetben felkeresték és meg is találták az áldozatot.

Kiemelt kép: Bill O’Leary/The Washington Post/Getty Images