Magyarországon nőttek leggyorsabban az ingatlanárak az EU-ban

Több mint 12 évet kell dolgozni ahhoz, hogy egy átlagos fizetésből megvegyünk egy átlagos lakóingatlant.
Kapcsolódó cikkek

2019 első negyedévében 11,2 százalékkal nőttek az ingatlanárak, ezzel az Eurostat listájának első heyére kerültünk — derül ki a Növekedés cikkéből.

Mint írják: az ingatlanárak nagyobb mértékben emelkedtek az elmúlt években a béreknél, ezért

Magyarországon már több mint 12 évet kell dolgozni ahhoz, hogy egy átlagos fizetésből megvásárolhassunk egy átlagos lakóingatlant.

Míg Bécsben nagyjából másfél millió forint a lakások négyzetméter ára, Budapesten ez mintegy 890 ezer forint. Prága megelőz minket, de Varsó, Pozsony lényegesen olcsóbb, nem is beszélve Bukarestről.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a lapnak elmondta: 2015 és 2018 között 32 százalékkal emelkedtek a magyarországi lakásárak, az EU-s országok közül ez kiemelkedő érték. A dobogón Írország és Csehország szerepel 31, illetve 30 százalékos drágulással, majd Lettország következik 29 százalékkal.

Balogh László szerint a kedvező fundamentumok és a gyors béremelkedés miatt a következő 2 évben várhatóan folytatódik az ingatlanok áremelkedése, mindazonáltal a dinamika csökkenhet. Támogatja továbbá az ingatlanpiac szárnyalását, hogy a 2008-as válság miatti értékcsökkenést napjainkra hozzuk be, illetve, hogy reálértéken mostanában értük csak el a válság előtti árszinteket.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs