A közlekedési törvényt is módosították Ferenc pápa látogatása miatt Romániában

Így az egyedi rendszámú pápamobilokkal közlekedhet jövő hét végére tervezett látogatásán.

Romániában is az egyedi rendszámú pápamobilokkal közlekedhet jövő hét végére tervezett látogatásán Ferenc pápa: ennek érdekében sürgősségi rendelettel módosította a bukaresti kormány csütörtökön a közlekedési törvényt.

A jogszabály felhatalmazza a hazai és Romániába látogató külföldi magas rangú tisztségviselők védelmét, illetve a kiemelt jelentőségű intézmények őrzését ellátó kormányőrséget, hogy gépjárműparkjába felvegye a pápa szállítására használt, egyedi rendszámmal ellátott gépkocsikat, és azokkal ideiglenes jelleggel május 31. és június 2. között a román közutakon közlekedjen.

A pápamobilokat a román fél biztosítja, de a Vatikán azt kérte, hogy a pápát szállító gépjármű Romániában is mindig ugyanazzal az egyedi rendszámmal közlekedjen, amelyet Őszentsége valamennyi látogatásán használnak szerte a világban.

A sürgősségi kormányrendelet indoklása szerint a román törvények nem tennék lehetővé ilyen speciális rendszámú járművek közlekedését a közutakon, és ha nem teremtenék meg késedelem nélkül ennek jogszabályi feltételeit, Románia lejáratná magát a pápalátogatás által megkövetelt protokoll megsértésével.

A magyar katolikus lexikon szerint a vatikáni járműparkban található pápamobilokat a pápa által felkeresett vendéglátó országok ajándékozták a Szentszéknek. Rendszámukon a SCV (Stato Citta del Vaticano) jelzés olvasható, fehér alapon piros betűkkel. Ez a színjelzés és az SCV 1 rendszám 1987 óta kizárólag a pápát illeti meg.

A Renault-csoporthoz tartozó pitesti Dacia üzem csütörtökön megerősítette, hogy Ferenc pápát egy Duster típusú személygépkocsival fogják szállítani bizonyos útvonalakon.

A járművet sajtóértesülések szerint úgy alakították át, hogy a pápa felállhasson benne, és úgy üdvözölje a fogadására összegyűlt embereket.

Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába. Előbb Bukarestben tölt egy napot, majd június 1-jén a csíksomlyói hegynyeregben mutat be szentmisét, ezt követően a moldvai Jászvásáron találkozik fiatalokkal és családokkal.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Rodrigo Sura)