Tízezrek tüntettek az uniós pénzekkel trükköző cseh kormányfő ellen

Andrej Babis ismételten azt nyilatkozta, hogy személye elleni politikai kampányról van szó.

Tízezrek tüntettek kedden Prágában és néhány további cseh nagyvárosban Marie Benesová új igazságügyi miniszter, valamint Andrej Babis kormányfő ellen, akit a rendőrség az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsít, és már javasolta a vádemelést is. A főügyész azonban, aki ezt a lépést megteheti, egyelőre nem nyilatkozott.

A mostani, sorrendben immár negyedik tiltakozás konkrét oka, hogy az ellenzék és a cseh sajtó többsége attól tart, Marie Benesová miniszteri kinevezésének legfőbb célja nyomást gyakorolni Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben. Benesová április végén lett az igazságügyi tárca új vezetője, miután elődje saját kérésére távozott a bársonyszékből.

A Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba tavaly júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (623 millió forint) támogatást.

A rendőrség egy hónapja vizsgálatait azzal zárta, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, s javasolta az érintettek – Babis, felesége, fia és sógora – elleni vádemelést. 

Míg az előző három tüntetés a prágai Óvárosi téren volt mintegy 15-20 ezer résztvevővel, addig a Vencel téren a szervezők szerint most mintegy 45-50 ezren gyűltek össze. A szervezők éppen azzal indokolták a tüntetés helyszínének megváltoztatását, hogy a Vencel téren többen férnek el.

Andrej Babis ismételten azt nyilatkozta, hogy személye elleni politikai kampányról van szó.

Kiemelt kép: Michal Cizek / AFP