Betiltották a hajléktalanságot Dunaszerdahelyen

A rendelet betiltja a közterületen történő lakást, alvást és a padon alvást is.

Rendeletben tiltották be a hajléktalanságot Dunaszerdahelyen. A Parameter beszámolója szerint bekerült a város tisztaságrendeletébe egy olyan passzus, mely tulajdonképpen betiltja a közterületen való „lakást, alvást, padon alvást”.

A dunaszerdahelyiek igénye, illetve mi kötelezettségünk, hogy a hajléktalanok viselkedését szabályozzuk… A képviselők egy része is bizonyára találkozott azzal az igénnyel, hogy olyan szabályozást hagyjunk jóvá a város területén, ami a többség jogait fogja figyelembe venni a kisebbség ellenében

– közölte Hájos Zoltán polgármester a városi tisztaságrendelet módosításainak beterjesztése kapcsán. A település első embere szerint város saját költségvetéséből és állami támogatásból jó felszereltségű hajléktalanszállót üzemeltet, aminek udvara is van. Meg nem nevezett szociális munkásokra hivatkozva kijelentette:

„Nehéz olyan emberek életérzésén változtatni, akik a szabad ég alatt szeretnek tartózkodni, mert azok nem fogadják el a város által kínált szolgáltatást, lakhatási biztonságot”.

A rendeletet megszavazták. A 21 jelenlévő képviselőből ugyanis 14-en megszavazták a tisztaságrendeletet.

Antal Ágota független képviselő szerint a rendelet a szociális problémák elkendőzéséről szól, és nem a megoldásáról. Elmondása szerint sérti az emberi méltósághoz való jogot és az egyenlő bánásmód elvét.

Kiemelt fotó: Illusztráció/MTI / Balázs Attila