Tíz afgán gyerek halt meg egy elhibázott amerikai légi csapás miatt

Három felnőtt civil is életét vesztette.

Tíz gyerek és három felnőtt civil halt meg egy amerikai légi csapásban Afganisztán északi részén – derült ki az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) hétfőn kiadott jelentéséből.

A szombaton végrehajtott légi támadásban meghalt gyermekek a vizsgálat szerint ugyanazon család tagjai voltak. Az UNAMA közlése szerint a család korábban már elmenekült az ország egy másik, harcok sújtotta térségéből. A jelentés hozzáteszi, hogy a műveletnek három sebesültje is van, akik szintén civilek.

Az amerikai repülőgépek az észak-afganisztáni Kunduz tartomány ugyanilyen nevű fővárosa mellett a kormányerők és a tálibok közt kirobbant összetűzés miatt siettek a helyszínre, hogy a levegőből támogassák az előbbieket. A tűzharc mintegy 30 órán át tartott. Debra Richardson őrmester, a dél-ázsiai országban működő Resolute Support fedőnevű NATO-misszió gerincét adó amerikai kontingens szóvivője a hétvégén megerősítette a csapások hírét. Hozzáfűzte, hogy a műveletek során igyekeznek szem előtt tartani a civilek biztonságát, a tálibok azonban szándékosan bújnak meg köztük.

Az UNAMA februári jelentése szerint tavaly minden eddiginél több civil esett áldozatául légi csapásoknak és öngyilkos merényleteknek, 2014 óta pedig a gyermekkorú áldozatok száma évről évre nő. Noha a tálibok képviselői az elmúlt hónapokban már többször tárgyalóasztalhoz ültek az amerikai küldöttséggel az afganisztáni helyzet rendezésének érdekében, továbbra is rendszeresen hajtanak végre támadásokat a nemzetközi erők és az általuk támogatott kabuli kormányzat ellen.

Afganisztánban jelenleg mintegy 14 ezer tagú amerikai kontingens szolgál, ennek ellenére a tálibok – médiajelentések szerint – az ország területének jelentős részét ellenőrzésük alatt tartják.

(kiemelt képünk illusztráció; forrás: mti)