Több ezren vették körbe az elnöki palotát Belgrádban

Az Egy az ötmillióból elnevezésű tiltakozássorozat több mint három hónapja zajlik Szerbiában.

Vasárnap is folytatódott Belgrádban az Egy az ötmillióból elnevezésű tiltakozássorozat, ami már több mint három hónapja zajlik a szerb nagyvárosokban.

Délután a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel Belgrádban. A több ezer demonstrálók körbevette az elnöki palotát, ahol Aleksandar Vucic államfő épp sajtótájékoztató tartott arról, hogy szombat este néhány tucatnyi tüntető  behatolt az RTS szerb köztévé székházába. A rohamrendőrség eltávolította őket az épületből, és Nebojsa Stefanovic belügyminiszter bejelentette: mindenkit felelősségre fognak vonni.

Photo by Oliver BUNIC / AFP

Vasárnap a tüntetők az elnöki palotába szerettek volna bejutni: élőlánccal vették körbe az épületet, majd áttörték a kordonokat, de a rohamrendőrök – könnygázt is bevetve – megállították őket.

Aleksandar Vucic államfő közben sajtótájékoztatót tartott az épületben. Azt mondta, az állam nem engedi a tüntetőknek, hogy bárkit is veszélyeztessenek erőszakkal. Azt üzente nekik, hogy azt, aki részt vesz az erőszakban, felelősségre fogják vonni.

Belgrád, 2019. március 17.
Aleksandar Vucic szerb elnök sajtótájékoztatót tart
MTI/AP/Darko Vojinovic

A három hónapja tartó tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Szerb Haladó Párthoz köthetők.

A tüntetők a legnagyobb gondnak a fiatalok elvándorlását, a pártfoglalkoztatást, a média elnyomását és a mindenre kiterjedő diktatúrát nevezték.

A tüntetések jelmondata, az Egy az ötmillióból arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette, akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül Szerbia nagykorú, választásra jogosult lakosságának felel meg, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be.

Forrás: Balkan Insight, MTI

Kiemelt kép: Vladimir Zivojinovic / AFP