A fideszes képviselő, aki régóta támadja az EU-t, de családja sorra húzza be az uniós pénzeket

Hörcsik Richárd Soros-ösztöndíjas is volt, de ő is beszállt a sorosozásba, és két cikluson át a legtöbb képviselői költségtérítést ő vette fel.

Hörcsik Richárd régóta beleásta magát az EU-s dolgokba, 1990-1994 között az MDF, 1998 óta pedig a Fidesz országgyűlési képviselője, emberemlékezet óta az európai ügyekkel foglalkozó bizottság tagja, 2010 óta elnöke is. Többször is felszólalt az EU és az Európai Ügyészséghez való csatlakozás ellen Hörcsik.

Csak éppen ő és közeli rokonai több uniós pályázatot húztak be a múltban – derül ki a 444.hu összeállításából.

Hörcsik testvére és unokaöccse pályázott az EU-nál támogatásra, nyertek is, sok-sok milliót, akár tízmillió forintos nagyságrendben is, „így lett a Hörcsik Richárd nagyszülői házából EU-s támogatással vendégház, ahol viszont turisták helyett csak a képviselővel és a családjával találkoznak rendszeresen a szomszédok.”

Hörcsik Richárd kedveli a borászatot, egy borlovagrend tagja, és egy ideig tagja volt a Tokaj Kereskedőház igazgatóságának. Mit ad isten, Hörcsik Richárd fiának pincészete ott van, ahol a térségben apja az országgyűlési képviselő, a hercegkúti és kisgéreci pincesorok fejlesztése elnyert körülbelül 400 milliós uniós pénzt, vagyis ebből hasznot húzhatott Hörcsik fia.

Tavaly ősszel ifj. Hörcsik Richárd 160 millió forint EU-s támogatást kapott a pincészete, az évek óta veszteséges Tokaj-Portius borházának kialakítására. Hörcsik képviselő erről az RTL Híradónak azt mondta, nincs érdekeltsége a borászatban, működtetésében nem vesz részt. Azt írta: „Külön háztartásban élő fiam tizenöt éves munkája alapozta meg azt a sikert, amiben hozzá hasonlóan több tucat tokaj-hegyaljai borász is részesült.”

Hörcsikék családi cége, a Dynamis Kft. – ami pálinkás- és boroshordókat gyárt, de borospalack-tárolókkal, más pince-berendezésekkel és ülőbútorokkal is el tudja látni a borászokat – 2015-ben 11 millió forint EU-s támogatást kapott hordógyártásra.

A Fidesz korábbi frakcióvezető-helyettese egyébként 1987 és 1989 között havi 5000 forintos Soros-ösztöndíjat kapott, de előfordult, hogy a kormány Soros-ellenes kampánya alatt ő is sorosozott. Aztán Hörcsik az, aki  2006 és 2014 között a parlamenti képviselők közül mindkét ciklusban ő vette igénybe a legtöbb költségtérítést, de arra nem adott választ, mire fordított ennyi pénzt.

Most kereste a 444 a képviselőt a behúzott uniós támogatások ügyében, nem reagált a fideszes honatya.

Kiemelt kép: MTI / Soós Lajos