Március 20-án tárgyal a Néppárt a Fidesz sorsáról

Kilenc országból tizenkét tagpárt kérte hivatalos levélben a téma napirendre tűzését.

Az Európai Néppárt tizenkét tagpártja kilenc országból kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését – közölte a pártcsalád egyik szóvivője hétfőn.

Mint elmondta, az ügy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt március 20-i ülésén, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójának előestéjén kerülhet terítékre.Joseph Daul, az Néppárt elnöke újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: „lehetőséget kell adnunk a Fidesznek, hogy még egyszer kifejtse álláspontját”.

A döntést az Európai Néppárt összes tagja hozza, nem lehet megjósolni a vita kimenetelét

– tette hozzá.

Az EPP alapokmányának értelmében legalább öt országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Politico európai kiadása hétfőn arról írt, hogy Orbán Viktor és a Fidesz propagandaakciói egyre kellemetlenebbek az európai szövetségesei számára.

Manfred Weber, a Fideszt is magában foglaló Európai Néppárt csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokra, nagyon dühös lett, amikor kiderült, hogy a magyar kormány mégis csak arra kényszeríti a CEU-t, hogy a legfontosabb szakjait Bécsbe vigye.

A Néppártbanaz utóbbi hetekben egyre több párt javasolta azt, hogy ideje lenne kizárni a Fideszt a Néppártból, ám kérdéses, hogy ez valóban megtörténik-e. A Fidesz kizárásával ugyanis tucatnyi szavazatot veszítenének, amivel veszélybe kerülne Weber megválasztása az Európai Bizottság élére.

Kiemelt kép: Europress / Markku Ulander / Lehtikuva / AFP / Finland OUT