Justin Trudeau az első botrányába belebukhat

A kanadai kormány korrupciógyanúba keveredett, ami baljós jel fél évvel a szövetségi választások előtt.

Korrupciógyanús ügy miatt kerültek válságba a kormányzó liberálisok és velük együtt Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is valamivel több mint fél évvel a következő szövetségi választások előtt.

A botrány kirobbantója Jody Wilson-Raybould volt igazságügy-, majd veteránügyi miniszter, aki február közepén távozott a kormányból, miután sajtóhírek szerint előbbi megbízatása idején Trudeau hivatalából komoly nyomást gyakoroltak rá, hogy legyen elnéző a korrupciógyanúba keveredett SNC-Lavalin építőipari céggel.

A szövetségi igazságügyi minisztérium tavaly vádat emelt a montreáli székhelyű SNC-Lavalin ellen, mert a gyanú szerint 2001 és 2011 között 48 millió dollár kenőpénzt fizettek Líbiának, egész pontosan Moammer Kadhafi családjának, cserébe jövedelmező szerződéseket írtak alá velük.

Amennyiben a céget bűnösnek találnák, úgy akár évtizedekre is eltilthatnák az állami pályázatokon való részvételtől, ezért azzal riogattak, hogy ha vádat emelnek ellenük, azonnal elköltöznek Québec tartományból, sőt Kanadából.

Jody Wilson-Raybould. Fotó: Lars Hagberg / AFP / Eurorpess

Az SNC-Lavalin világszerte körülbelül 50 ezer embert alkalmaz, csak Québecben 3400 dolgozója van. Trudeau-nak azért lett volna fájó, ha több ezer kanadai választópolgár megélhetése veszélybe kerül, mert a tartomány kulcsfontosságú pártja számára.

Jody Wilson-Raybould azt állítja, hogy a kormánytisztviselők azt akarták elérni, hogy az építőipari vállalat pénzbírságot kapjon ahelyett, hogy perbe fogják. Elmondása szerint burkoltan többször meg is fenyegették őt.

A kormánynak végső soron az volt a célja, hogy hangzatos balhé ne legyen ebből, legalábbis semmiképp ne az októberi választások előtt. Így egy úgynevezett „elhalasztott büntetőeljárási megállapodást” szorgalmaztak.

Ámbár az akkori igazságügyi miniszter hajthatatlan volt és bíróságra akarta vinni az ügyet. A kormánypárt ezt végül úgy tudta megakadályozni, hogy leváltották Wilson-Raybould-t a minisztérium éléről, és a jóval kevésbé fontos veteránügyi minisztérium élére nevezték ki. Ebből viszont ő nem kért, február elején lemondott és nyilvánosságra hozta a történteket.

Fotó: Julien Besset / AFP

Az etikai bizottság máris vizsgálni kezdte Wilson-Raybould vádjainak hitelességét, hogy történt-e jogsértés. A nő szerint nem, de a miniszterelnök stábja helytelenül viselkedett. A név szerint megvádolt kormánypárti politikusok közül Gerald Butts, Trudeau régi barátja és egyik főtanácsadója le is mondott, és valószínűleg többen is követik majd őt.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, Trudeau mindent tagad, és arról beszélt, azért lobbiztak az SNC-Lavalin maradása mellett, hogy megvédjék a munkahelyeket, mert ezt várják tőlük a kanadaiak. Csütörtökön újságírói kérdésre felelve úgy fogalmazott, nem ért egyet azzal, ahogyan Wilson-Raybould felvázolta az eseményeket.

Andrew Scheer, a legnagyobb ellenzéki párt vezetője azt követeli Trudeau-tól, hogy azonnali hatállyal mondjon le, amit a miniszterelnök elutasított. Emellett mielőbbi vizsgálatot is sürgetnek az ügyben.

Bármilyen meglepő, Kanadában egy ilyen ügy már olyan méretű botránynak számít, amibe simán belebukhat a kormányfő. Trudeau-t a 2015-ös megválasztása óta elkerülte a népharag, és a realitás talaján maradva elég kicsi az esély, hogy beadja a felmondását, viszont az országban 2019 októberében, alig hat hónap múlva szövetségi választásokat tartanak, amire ez a kényes téma komoly befolyással lehet.

Québec hagyományosan a liberálisok bástyája Kanadában és nélkülözhetetlen behúzniuk ahhoz, hogy többséget szerezzenek a parlamentben. A nagy port kavaró ügy miatt pedig a párt épp elég voksot veszthet ahhoz, hogy Trudeau-nak át kelljen adnia valaki másnak a miniszterelnöki széket.

Kiemelt kép: Lars Hagberg / AFP