Németország még mindig fizeti a náci SS egykori belga és brit katonáinak nyugdíját

Belga és brit nyugdíjasok tucatjai kapnak napjainkban is titokban pénzbeli elismerést, mert támogatták Hitler rendszerét.

Belga és brit nyugdíjasok tucatjai kapnak napjainkban is titokban a nyugdíjat Németországból azért, mert a II. világháború idején együttműködtek Adolf Hitler náci rendszerével.

Egy belga parlamenti dokumentum szerint a nemzeti hatóságok számára eddig nem volt megismerhető, hogy Németországból kiket támogat Belgiumban és Nagy-Britanniában, a névsort csak a német nagykövetek láthatták, így a pénzek után még adót sem kell fizetnie az érintetteknek. Belgiumban 30 körüli a kedvezményezettek száma, a Nagy-Britannia-i nyugdíjasokról nem tesz említést a dokumentum.

A EuroNews híradása szerint a titkos német járadék kedvezményezettjei olyan állampolgárok, akik a német megszállás után felesküdtek a náci hatalom támogatására, majd pedig beléptek az SS-ben. Németország annak ellenére folyósítja az összegeket, hogy Belgiumban például bíróság elé állították, és elítélték a kollaboránsok nagy részét.

A belga parlament felszólította a kormány, hogy forduljon hivatalos megkereséssel Berlinhez az ügyben. A javaslatot benyújtó négy képviselő szerint Nagy-Britanniában is hasonló a helyzet: a hatóságok tudta nélkül érkeznek oda is a pénzek, a német fél hivatalosan sosem kommunikálta a nyugdíjak hátterét, így az adóhatóságok elől is rejtve maradtak évtizedekig ezek a bevéltelek.

A nyugdíjak összege havi 435 és 1275 euró között mozog, ami kifejezetten nagy pénz a munkatáborokba deportáltaknak fizetett havi 50 eurós jóvátételi díjjal összehasonlítva.