Egy foglyul ejtett rendőrt és egy katonát is kivégzett az Iszlám Állam

Tizenkét embert rabolták el hétfőn a terroristák.

Kivégeztek két embert az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei kedden az előző nap Irak nyugati részén ejtett foglyaik közül – közölték iraki hatóságok.

A tizenkét embert a dzsihadisták hétfőn rabolták el az ország szaúd-arábiai határhoz közeli részén.

Szalám Abdulkáder rendőrfőnök szerint a kivégzett foglyok egyike az iraki hadsereg katonája volt, a másik pedig egy rendőr.

Abdulkáder hozzátette, a hatóságok nagy erőkkel keresik az elrabolt embereket, és akciót indítanak a dzsihadista sejt felszámolására.

2017 decemberében Haider al-Abádi akkori iraki miniszterelnök bejelentette, hogy az ország egész területét felszabadították az Iszlám Állam uralma alól. A biztonsági helyzet Irakban azóta jelentősen javult, az ország nehezen megközelíthető, sivatagos térségeiben azonban továbbra is bujkálnak dzsihadisták. Az általuk elkövetett merényleteknek nem csupán a biztonsági erők tagjai, hanem civilek is gyakorta áldozataivá válnak.

Kiemelt kép: Keresztény család egykori házának romjai az Iszlám Állam dzsihadista terrorszevezet elleni harcok színterén, az észak-iraki Bartellában 2019. január 18-án. Két évvel az után, hogy a várost felszabadították az Iszlám Állam uralma alól, az egykor itt élő 3800 keresztény családnak kevesebb mint az egyharmada tért vissza, tartva a sabak síita nemzeti kisebbségtől, amelynek tagjai alkotják a várost uraló milícia többségét. Az itteni keresztények nagy része most Erbíl keresztény elővárosában, Ankavában lakik. (MTI/AP)