Gulyás Gergely követelőző levelet írt Junckernek

A miniszter szerint nem fér bele, hogy Frans Timmermans EB-alelnök a kampány alatt dolgozzon a Bizottságban.

Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, az Európai Szocialisták választási csúcsjelöltjét ki kell vonni az Európai Bizottság munkájából arra az időre, amíg aktívan részt vesz az európai választási kampányban – tudatta az Eurológus cikke szerint a magyar kormány álláspontját Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben Jean-Claude Junckerral, a bizottság elnökével.

A miniszter azután írt levelet, hogy Timmermans képviselte a bizottságot a magyar jogállamiságról szóló vitában az Európai Parlament január 30-ai plenáris ülésén. Gulyás levele szerint az alelnök „Magyarország régi bírálója a felszólalását a saját választási kampánya céljából használta fel a magyar baloldali ellenzék kijelentéseit hangoztatva”.

Kovács Zoltán államtitkár a Twitterre is kirakta a levelet.

A miniszter azt is írta Junckernak, hogy a bizottság tagjainak teljes függetlenséggel, integritással, méltósággal, hűséggel és diszkrécióval kell ellátniuk feladataikat, megfelelve az uniós szerződésekben és a bizottsági magatartási kódexben lefektetett szabályoknak. Ezen túlmenően feladatuk ellátása során a hivatásetika legmagasabb szintjét indokolt szem előtt tartaniuk. „Hisszük, hogy ezeket az elveket minden esetben alkalmazni kell, különösképp a választási kampányok során” – tette hozzá.

Az uniós bizottság 2018 januárjában módosította a magatartási kódexet annak érdekében, hogy az uniós biztosok – akár az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó csúcsjelöltként – tevékenyen részt vehessenek az európai parlamenti választási kampányban anélkül, hogy ideiglenesen le kellene mondaniuk a bizottságban betöltött tisztségükről.

Érdekes módon amennyiben egy biztos nemzeti választásokon indul jelöltként, a bizottsági munkavégzéstől köteles tartózkodni, illetve legalább a nemzeti kampány teljes időtartamára fizetés nélküli választási szabadságot kell részére

– jegyezte meg a miniszter.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán