Bizalmas dolgokról beszélt a német kancellár és az olasz kormányfő, az egyik TV az egészet felvette

Salvini mindenki ellen van – mondta az olasz miniszterelnök.

Kihallgatta és közzétette Angela Merkel német kancellár és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök láthatóan privát beszélgetését az olasz La7 csatorna tévéstábja – írta az ATV. A felvétel a davosi világgazdasági fórumon készült, a német kancellár az olasz miniszterelnökkel beszélget egy rendezvényen a bárpultnál, és Conte az olasz politikába próbálja beavatni Merkelt.

Fontos megjegyezni, hogy Conte az időnként egymással civakodó olasz kormánykoalíció, a populista Öt Csillag Mozgalom és a rendpárti Északi Liga közös miniszterelnöke. A két párt vezetője, Luigi Di Maio és Matteo Salvini a helyettesei, de a belügyminiszteri posztot is betöltő Salvini lényegében miniszterelnökként viselkedik.

Conte a felvételen azt magyarázza Merkelnek, hogy az Öt Csillag most nagy kínban van, mivel a közvélemény-kutatásokban visszazuhantak 26-27 százalékra, miközben Salvini 35-36 százalékon áll, és az egész migrációs témát leuralja, Di Maióék meg keresik, hogy milyen témákhoz nyúlhatnának, ami nem migráció.

Amikor Merkel felteszi a kérdést, hogy az Öt Csillag mégis mire fókuszál a kampányban, Conte azt feleli:

Sokan a pártban azt mondják, hogy Németország a barátunk, tehát Franciaország ellen kell kampányolnunk.

Ezen aztán Merkel elneveti magát, megjegyezve, hogy kicsit leegyszerűsítő megközelítés ez így. Aztán visszakérdez: szóval akkor Di Maio a franciák ellen van, Salvini meg Németország és Franciaország ellen?

Conte erre azt mondta:

Salvini mindenki ellen van.

Kiemelt kép: Merkel és Conte korábbi bizalmas megbeszélése (MTI/EPA/Clemens Bilan)