Trump a San Antonió-i határfallal büszkélkedett, csak az a baj, hogy ott nemhogy fal, határ sincs

Messzebb van a város a határtól, mint Budapesttől Bécs.

Szombaton újságíróknak azzal hencegett Donald Trump amerikai elnök, hogy milyen jól működik a San Antonió-i határfal. Egy gond van csak ezzel: a texasi település 240 kilométerre van a határtól. Több mint a Bécs és Budapest közötti távolság.

Mindenki tudja, hogy a fal működik. Akárhova nézel, falat állítanak, és nincsen probléma. Ha megnézed San Antoniót, ők az ország egyik legkevésbé biztonságos városából az egyik legbiztonságosabbá váltak, azonnal, azonnal

– mondta Trump a Huffington Post szerint.

Az amerikai elnök erről akkor beszélt, mikor hároméves védelmet ajánlott fel az úgy nevezett Dreamers-öknek, Álmodozóknak – a gyerekkorukban az Egyesült Államokba érkező bevándorlóknak –, már akkor, ha a demokraták hajlandóak támogatni az 5,3 milliárd dollárba, vagyis 1500 milliárd forintba kerülő határfalát. Amit egyébként Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke azonnal elutasított.

Az elnök San Antonió-i példálózása azért is különösen érdekes, mert a város egy kicsinyke része ahhoz a választási körzethez tartozik, aminek a kongresszusi képviselője a Trump pártjabeli, vagyis republikánus Will Hurd, aki a falat drágának, hatástalannak és veszélyesnek tartja. Úgy, hogy a körzet 1300 kilométer hosszan határos Mexikóval (a körzet, nem San Antonio).

Hurd a héten a Rolling Stone-nak nyilatkozva azt is hozzátette: „mítosz”, amit Trump mond, hogy a határon „krízis” van. Egyébként nem csak ő, mind a kilenc képviselő, akik határ menti körzeteket képviselnek Texasban, Arizonában, Új-Mexikóban és Kaliforniában, ellene vannak a falnak. Bár a többiek demokraták.

Kiemelt kép: Getty Images/Tom Pennington