Marine Le Pen: Az EP-választást tekintsék népszavazásnak

A francia Nemzeti Tömörülés elnöke szerint az európai választásokon kell döntő ítéletet mondani Macronról.

Elindította vasárnap európai parlamenti (EP) választási kampányát Marine Le Pen, az egykori Nemzeti Frontból lett jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke, aki a sárgamellényes tiltakozások támogatóit is arra kérte, hogy az EP-választást tekintsék népszavazásnak Emmanuel Macron francia elnök kormányzásáról.

 A sárgamellényesek egészséges népfelkelése közben ez a választás lehetőséget ad arra, hogy véget érjen ez a válság, melyet egy nyugtalanítóan viselkedő és alkalmatlan elnök hajthatatlansága és nagyképűsége szült

– hangoztatta a jobboldali politikus.

“Ha Macron nem elég bölcs ahhoz, hogy a parlamentet feloszlatva újra kikérje az emberek véleményét, akkor az európai választásokon kell döntő ítéletet mondanunk” – szögezte le a pártvezér, miközben pártja nagygyűlésének résztvevői azt skandálták, hogy “Macron mondjon le!”.

Bár a spontán szerveződött sárgamellényes mozgalom független a pártoktól, sok követelésük egybecseng az RN programjával. A tiltakozások kezdete óta az RN támogatottsága 24 százalékra nőtt a lakosság körében. Macron A Köztársaság Lendületben (LREM) nevű pártját az emberek 18 százaléka támogatja.

Maga Le Pen, bár 2017-ig EP-képviselő volt, most nem indul az EP-választáson. Az RN listavezetője a 23 éves Jordan Bardella. “Olaszországban és Ausztriában szövetségeseink már kormányra kerültek. A szebb jövő elérhető közelségbe került” – vélekedett Bardella a nagygyűlésen. Bardella az RN ifjúsági szervezetének vezetője, a párt szóvivője és az elnökségnek is tagja.