Idén tucatnyival több sajtómunkás halt meg munkája miatt, mint tavaly

Sokan közülük kiszemelt célpontok voltak, míg másokkal robbanások végeztek vagy harcok kereszttüzébe kerültek.

Tucatnyival több sajtómunkás vesztette életét munkája közben vagy amiatt az idén, mint tavaly: akkor 82, 2018-ban 96 – adta közre az adatokat hétfőn a Nemzetközi Újságíró Szövetség.

A sajtó idei 96 áldozata közül 82-en újságírók voltak, a többiek operatőrök, műszaki segítők, sofőrök, biztonsági kísérők. Sokan közülük kiszemelt célpontok voltak, míg másokkal robbanások végeztek vagy harcok kereszttüzébe kerültek. Az áldozatok között hat nő van.

https://twitter.com/RSF_en/status/1075042704344707080

A legveszélyesebb ország Afganisztán: ott 16-an haltak meg. Mexikóban – ahol a szervezett bűnözők gyakran végeznek újságírókkal – 11 médiamunkást gyilkoltak meg.

Jemenben kilencen, Szíriában nyolcan, Indiában heten, Szomáliában hatan, Pakisztánban és az Egyesült Államokban pedig egyaránt öten vesztették életüket.

2017 előtt egyébként három éven át csökkent a munkájuk közben, vagy amiatt életüket vesztő sajtómunkások száma, a helyzet tehát ismét rosszabbra fordult.

(MTI, kiemelt kép: Mécsesek és virágok a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina fényképe előtt, Pozsonyban február 27-én. Az újságíró és párja holttestét február 25-én találták meg nagymácsédi otthonukban. A rendőrség szerint a bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. Fotó: MTI/TASR/Jakub Kotian)