Végre javulhat a helyzet az osztrák határon

Az Európai Parlament rövidebb határidővel és egyértelműbb korlátozásokkal venné elejét az évek óta tartó határellenőrzésnek.

Az Európai Parlament rövidebb határidővel és egyértelműbb korlátozásokkal venné elejét az évek óta tartó osztrák határellenőrzésnek, ami a módosítás felelőse szerint már most is megsérti a jelenlegi uniós jogot, írja az Index.

A képviselők azt kérik, hogy a schengeni övezetben összesen kettő helyett legfeljebb egy évig lehessen ellenőrizni a határt.

A szabályok, amelyeket most felülvizsgálnak, megengedik, hogy az övezeten belül a tagállamok ismét határellenőrzést vezessenek be, ha országuk köz- vagy belbiztonságát komoly veszély fenyegeti.

Schengen léte pedig veszélybe került, mert hat, a schengeni övezetbe tartozó tagállam jogellenesen, már három éve egyfolytában fenntartja a belső határellenőrzést, hiába két év a maximális időtartam – közölte Tanja Fajon szlovén szocialista képviselő, a jogszabály megújításának felelőse.

Ez is jelzi, mennyire nem egyértelmű a jelenlegi szabályzás, amelyet félreértenek és rosszul használnak a tagállamok. Ha szeretnénk, hogy a schengeni rendszer fennmaradjon, akkor véget kell vetnünk ennek a gyakorlatnak, és egyértelmű szabályokat kell megfogalmaznunk

– jelentette ki.

A képviselők megállapodása szerint a határellenőrzéseket először csak kettő, nem a jelenlegi hat hónapra lehetne bevezetni és a jelenlegi két év helyett csak egy évre lehetne meghosszabbítani.

A határellenőrzés meghosszabbítását az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsnak is jóvá kellene hagynia, a képviselők az EP tájékoztatását is kérik.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Krizsán Csaba