Merkel arra utalt, hogy Orbán nem hazafi

Németország nemzeti érdekből támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját.

Angela Merkel német kancellár szerint az ENSZ tervezett globális migrációs csomagja és menekültügyi megállapodása megfelel Németország nemzeti érdekének.

A kormányfő szerdán a szövetségi parlament (Bundestag) költségvetési vitájában kiemelte: a két különálló megállapodásról folytatott tárgyalásokon hangsúlyt helyeztek arra, hogy érintetlen maradjon a nemzeti szuverenitás és a törvényalkotás, és mindenütt javuljanak a menekültek és a gazdasági bevándorlók életfeltételei, mert ezt parancsolja a német nemzeti érdek.

A két csomag „helyes próbálkozás arra, hogy globális problémákat nemzetközi szinten, együtt oldjunk meg” – hangsúlyozta Angela Merkel.

Hozzátette:

nem hazafiság, hanem a nacionalizmus legtisztább formája, amikor valaki azt gondolja, hogy mindent megold egyedül, és nem kell másokkal foglalkoznia, hiszen a hazafiság az, amikor a német érdek mellett más érdekeket is figyelembe veszünk.

Ha ezt a hozzáállást nem csak a német nemzeti, hanem minden nemzeti érdekre kitágítjuk, akkor egyértelmű, hogy Merkel ezzel azt üzente Orbán Viktornak, és más szuverenista politikusoknak, hogy a kancellár szemében ők nem hazafiak.

A magyar kormány már korábban leszögezte, hogy nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját.

Kiemelt kép: ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY