Az oroszoknak kémkedett egy osztrák ezredes húsz évig

Az osztrák ügyészség nyomoz az ügyben.

Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától – írta weboldalán a Kronen Zeitung című osztrák napilap pénteken.

A védelmi minisztérium egyik szóvivője csütörtök este megerősítette, hogy a kém lelepleződött. A 70 éves salzburgi ezredes a 90-es években kezdett együttműködni az oroszokkal, a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek.

Az osztrák hadsereg egy baráti külföldi ország segítségének köszönhetően leplezte le a kémet, aki ellen eljárást indítottak.

Pénteken az üggyel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mario Kunasek védelmi miniszter, amelyen kijelentették: az ügyészség nyomozást indított az oroszoknak húsz éven át kémkedő, nyugalmazott osztrák ezredes ügyében.

Ezen felül az esetről értesítették Karin Kneissl osztrák külügyminisztert, aki lemondta a december elejére tervezett moszkvai útját. Az orosz ügyvivőt péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba.

(MTI)

Kiemelt kép: Mario Kunasek osztrák védelmi miniszter, Europress/HERBERT NEUBAUER/APA/AFP