Verhofstadt szerint az Europolnak kellene szembeszállni Orbánékkal

Szerinte annyira meg kellene erősíteni, hogy mint egy „EU-s FBI" a korrupciós ügyek után is tudjon vizsgálódni.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) vezetője az osztrák Die Presse napilap hétfő számában hosszú véleménycikket közölt, az Azonnali szemléje szerint pedig többek közt azt írta, a populisták szerte Európában tisztább közéletet ígérnek, azonban ezt soha nem váltják be.

Guy Verhofstadt: Orbánt a politika trágyadombjára kell küldeni
Az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője szerint a magyar miniszterelnök már nem is keresztény és nem is demokrata.

Épp ellenkezőleg, ők maguk profitálnak leginkább abból a rendszerből, amit kritikával illetnek. Verhofstadt úgy látja, a kelet- és közép-európai „mini Trumpok” célja éppen az, hogy a lehető leginkább kiaknázzák a rendszert azért, hogy minél több profitot tehessenek el belőle.

Mint írta,

az Orbán-kormány tagjai mára már rendszeresen magánrepülőkön utaznak focimérkőzésekre és ingyenes vadászati kirándulásokra szerte Európában, és az is ismert mostanra, hogy a kormánytagok magyar oligarchák társaságában luxusyachtoznak. A közbeszerzési megbízásokat rendszeresen 25 százalékkal a piaci ár fölé árazzák.

Az ALDE vezetője ezért sem a Sargentini-jelentésben, sem annak megszavazásában nem lát semmi meglepőt. Megjegyezte, hogy annyira meg kellene erősíteni az Europolt, hogy mint egy „EU-s FBI” a korrupciós ügyek után is tudjon vizsgálódni.

Ez azt jelentené, hogy jogosultsága lenne arra, hogy bárhol az EU területén vizsgálódni kezdjen, és kötelezze a tagállami bűnüldöző hatóságokat arra, hogy együttműködjenek a nyomozásaikban

– írta Verhofstadt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq