Elutasították a népszavazást a fehér Ausztráliáról

A queenslandi szenátor azzal érvelt, hogy így az ausztrálok beleszólást kapnának abba, hogy ki léphet be az országba.

Az ausztrál szenátus csütörtökön elutasította Fraser Anning queenslandi szenátor népszavazási kezdeményezését, amely arról akarta kikérni az ausztrálok véleményét, hogy a kormány visszatérjen-e a „fehér Ausztrália”-politikához.

Ezt a politikát – amelynek lényege, hogy kizárólag európai gyökerű bevándorlókat engedtek letelepedni az ország területén – az 1850-es évektől 1973-ig alkalmazták.

A queenslandi szenátor azzal érvelt, hogy a népszavazással az ausztrálok beleszólást kapnának abba, hogy ki léphet be az országba. Mathias Cormann szenátusi elnök azonban elítélte a rasszista politikához való visszatérést. Mint mondta,

Ausztrália immár évtizedek óta fogad be embereket a világ minden tájáról. Ez gazdagabb, jobb és erősebb országgá tette Ausztráliát

Anning kezdeményezését megelőzően a szenátorok egy szavazáson támogatásukról biztosították a bevándorlásellenes Egy Nemzet Párt javaslatát a „fehérek elleni rasszizmus” elítélésére. A lépést követően számos bírálat érte az ausztrál kormányt, és Scott Morrison miniszterelnök magyarázkodni kényszerült.

A queenslandi szenátor augusztusban közfelháborodást váltott ki egy beszédével, amelyben a bevándorlás „végső megoldására” buzdított. Anning azt állította: nem tűnt fel neki, hogy szóhasználata a náci holokausztot idézi.

(MTI, kiemelt kép: YouTube)