Fogalma nincs az orvosoknak, miért születik ennyi gyerek végtagok nélkül a francia vidéken

Értetlenül állnak a jelenség előtt, a vizsgálatot le is zárták.
Kapcsolódó cikkek

A francia orvosok nem tudják, hogy az utóbbi években miért született átlagon felüli csecsemő kéz vagy láb nélkül. Megjegyezték, egyáltalán nem találtak összefüggést az esetek között és ezzel le is zárták a vizsgálatokat, írja a The Guardian.

2007 és 2017 között összesen 13 gyermek látott napvilágot végtagok nélkül Franciaország három vidéki régiójában.

A jelenségről elsőként az ország keleti felén található Druillat falujában számoltak be, ahol hét gyerek is karok vagy kézfejek nélkül született meg 2009 és 2014 között. Mindannyian a település 17 kilométeres sugarában fogantak. A régióban kukoricát és napraforgót is termesztenek.

Három évvel később aztán kiderült, hogy további három gyerek is hasonló születési rendellenességekkel jött világra az ország túlsó felén 2007-ben illetve 2008-ban Mouzeil falujában. 2011 és 2013 között pedig Guidel városában született meg további három gyermek ugyanilyen körülmények között.

Korábban a közegészségügyi hatóságok arról tájékoztattak, a születési rendellenességek teljesen véletlenszerűek lehetnek, de egy kutatócsoport szerint erre az esély egészen minimális, ezért teljes körű vizsgálatot rendeltek el.

François Bourdillon, a hatóság igazgatója elmondta, minden végtag nélkül született gyermek szüleit és nagyszüleit meglátogatták, de a rendellenességekért biztosan nem környezeti tényezők indokolhatók. Mivel nincs rá hipotézis, hogy mi áll a rejtély mögött, nem vizsgálódnak tovább.

Kiemelt kép: Thinkstock