Beszólt egy nőnek az utcán, majd megpofozta – fél évet kapott

A támadó szerint „nincs olyan férfi, aki még nem szólított le nőt az utcán”.
Kapcsolódó cikkek

Franciaországban fél év szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, aki a nyílt utcán pofozott meg egy egyetemista nőt.

A 22 éves Marie Laguerre szerint 25 éves támadója trágár és megalázó megjegyzéseket tett rá, amire ő visszaszólt, hogy fogja be és menjen tovább. Biztonsági kamera rögzítette, ahogy a férfi ezek után odament hozzá és megütötte. A felvétel  számos megosztást kapott a közösségi médiában.

A bíróság csütörtöki ítéletében arra is kötelezte a férfit, hogy fizessen kétezer euró kártérítést és vegyen részt a szexista erőszakkal kapcsolatos oktatáson. Ha a következő három évben hasonló cselekedetet követ el, újabb fél évet kell börtönben töltenie.

A támadó – aki kerítés és az anyja ellen elkövetett erőszak miatt már ült börtönben – azzal védekezett, hogy „nincs olyan férfi, aki még nem szólított le nőt az utcán”, és csak Laguerre vörös ruháját „dicsérte”.

Marie Laguerre – aki azóta weboldalt hozott létre, amin hasonló történeteket gyűjt az utcai zaklatásról – elmondta: különösen örül annak, hogy támadóját szexizmusellenes oktatáson való részvételre kötelezte a bíróság.

A francia törvényhozás augusztusban új törvényt fogadott el a szexista erőszak ellen, amelynek értelmében helyszíni büntetést szabhatnak ki azokra, akik az utcán kéretlen megjegyzést tesznek a nők kinézetére, követik őket, vagy zaklató kérdéseket tesznek fel. (AFP)