Az orosz katonai hírszerzés ezredese mérgezte meg Szergej Szkripalt és lányát

Ruszlan Bosirov valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga, kitüntetését Valgyimir Putyin orosz elnök adta át neki.

Az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredeseként azonosították a Szkripal-ügy egyik gyanúsítottját brit oknyomozó újságírók. A Bellingcat nevű, angliai székhelyű, vizsgálatainak eredményeit online blogfelületén ismertető csoport szerda este közölte, hogy

a Ruszlan Bosirov névre kiállított útlevéllel utazó gyanúsított valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga, a GU egyik legmegbecsültebb fedett műveleti tisztje, az Oroszországi Föderáció Hőse kitüntetés birtokosa. Ezt a kitüntetést egyébként Valgyimir Putyin orosz elnök adta át neki. 

A Scotland Yard és az angol-walesi ügyészi hivatal Bosirovot és hivatalosan Alekszandr Petrovként megnevezett társát gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.

A 66 éves Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. A Novicsok katonai idegméreggel elkövetett mérgezést lányával együtt túlélte, jelenleg mindketten ismeretlen helyen tartózkodnak. A londoni rendőrség és a vádhatóság szeptember elején nevezte meg a Szkripal-ügy két gyanúsítottját Ruszlan Bosirovként és Alekszandr Petrovként, és a Scotland Yard fotókat is közzétett róluk.

Oroszország folyamatosan tagad

A brit hivatalos álláspont is az, hogy a két orosz a GU aktív ügynöke, és a Scotland Yard is úgy tartja, hogy álnevekről van szó. A rendőrség szerint a két gyanúsított ezekre az álnevekre kiállított útlevelekkel utazott márciusban, Szkripalék megmérgezése előtt két nappal Moszkvából Nagy-Britanniába.

A brit hatóságok azonban nem közölték, hogy tudják-e a két orosz valódi nevét, és kedd estig a Bellingcat által felfedett információkhoz sem fűztek hivatalos kommentárt. A BBC közszolgálati médiatársaság értesülései szerint azonban a brit vizsgálati hatóságok nem vitatják az oknyomozó csoport által Bosirovról feltárt és közzétett adatokat.

Oroszország folyamatosan és határozottan cáfolja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz. A két gyanúsított két hete személyesen is megjelent a külföldre sugárzó RT orosz állami televízió interjúműsorában, és kijelentették, hogy a brit hatóságok feltételezésével szemben Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov a valódi nevük.

Tagadták, hogy közük lenne az orosz katonai hírszerzéshez.

Azt mondták: a fitnesziparban tevékenykedő üzletemberekként sokszor utaznak külföldre, és márciusi londoni üzleti útjukról barátaik tanácsára tettek városnéző kitérőt a turisták által a közeli Stonehenge világhírű ősi kultikus kőépítményei miatt különösen kedvelt Salisburybe, éppen aznap, amikor Szkripalt és a nála látogatóban lévő lányát megmérgezték.

Petrov az interjúban az időbeli egyezést elképesztő, fatális egybeesésnek nevezte. A Bellingcat adatai szerint ugyanakkor Csepiga – aki 1979-ben, a távol-keleti Nyikolajevka faluban született – 18 éves korában beiratkozott az orosz fegyveres erők egyik elitképzőjébe, a távol-keleti katonai parancsnoki akadémiára, és katonai pályafutása során közelebbről nem részletezett csecsenföldi akciókban is részt vett.

Az oknyomozó csoport kapcsolatba lépett egy volt orosz katonatiszttel, aki a szerda este közzétett feltáró beszámoló szerint rendkívülinek nevezte, hogy a Szkripalék elleni merénylet végrehajtásával egy ilyen magas rangú, ennyire elismert hírszerzőtisztet bíztak meg.

A név nélkül nyilatkozó orosz forrás szerint ez arra vall, hogy az akciót a legmagasabb szinten rendelték el. A brit kormány többször hangoztatott hivatalos álláspontja is az, hogy a GU ügynökei kizárólag az orosz kormány legmagasabb szintjein kiadott parancsok esetén lépnek akcióba. Brit hivatalos részről azonban a vizsgálat eddigi szakaszában nem hangzott el Vlagyimir Putyin orosz elnök neve.

gke \ kpt

(MTI/EPA/Londoni rendőrség)