Kovács Zoltán szerint Sargentini egy anarchista aktivista

És szélsőbalos eszméket terjesztve folytat politikai kampányt Magyarország ellen a zöldpárti holland képviselő.

Az európai politika legfontosabb témája kedden a Sargentini-jelentés európai parlamenti vitája, így nem csoda, hogy a BBC megkérdezte a dologról Kovács Zoltán kormányszóvivőt.

Rémisztő hallgatni azokat a képtelenségeket, amelyeket Judith Sargentini immár csaknem másfél éve beszél, amióta elkezdte összeállítani Magyarországról szóló jelentését

– mondta Kovács, de a nyers modoráról ismert kormányszóvivő rátett még egy lapáttal: szerinte a zöldpárti Sargentini „akár anarchistának, balosnak is nevezhető politikai aktivista”, aki politikailag motivált jelentést írt.

Kovács Zoltán szerint a nagy probléma az, hogy az Európai Unión belül egyes politikai erők, köztük Judith Sargentini „az ő szélsőbaloldali politikai nézeteivel együtt”, az európai értékek nevében gyakorlatilag politikai kampányt folytatnak egy olyan ország ellen, amelyet politikai okokból nem szeretnek, a tényekkel ugyanakkor nem törődnek.

Nos, a lenti cikkből kiderülnek a tények.

Ez a 12 pont dönt a Magyarországról szóló vitában
Szinte semmi sincs a Sargentini-jelentésben, ami miatt ne bírálták volna már Magyarországot. Az Európai Parlamentben ma vitáznak a holland zöldpárti képviselő által jegyzett dokumentumról.

A kormányszóvivővel készített interjú előtt a BBC megszólaltatta Judith Sargentinit is, aki elmondta: jelentése különböző problémákat tár fel a magyarországi demokráciával, a jogállamisággal, az alapjogokkal, az európai értékekkel kapcsolatban.

A holland EP-képviselő szerint ezekben a kérdésekben komoly romlási folyamat zajlott le Magyarországon, romlott a magyarországi demokrácia állapota, és a magyar embereknek már nincsenek ugyanolyan jogaik, mint más európai polgároknak.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése kedden vitázik, szerdán pedig szavaz a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak.

Kiemelt kép: GEORGES GOBET / AFP