Robbanásban meghalt Zaharcsenko kelet-ukrajnai szeparatista vezető

Egy donyecki kávéházi robbanásban vesztette életét.

Az Interfax orosz hírügynökség értesülése szerint egy donyecki kávéházi robbanásban életét vesztette pénteken Olekszandr Zaharcsenko kelet ukrajnai szeparatista vezető.

Az UNIAN ukrán hírügynökség a life.ru orosz hírportál helyszínről származó értesüléseire hivatkozva jelentette, hogy Zaharcsenkót a Szepar nevű kávéházból sérülésekkel kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét. A robbanásban az előzetes információk szerint megsérült az oroszbarát szakadár “népköztársaság” egy minisztere is.

A Fokusz ukrán hírportál szerint a kávéház, ahol a robbanás történt, Donyeck központjában van, mintegy 400 méterre az EBESZ-küldöttség donyecki irodájától.

A 42 éves Zaharcsenko 2014. november 4-e óta volt az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője, korábban már több, ellene irányuló merényletkísérletet túlélt.

Moszkva: Kijev állhat a gyilkosság mögött

Minden alap megvan azt feltételezni, hogy Olekszandr Zaharcsenkónak, a donyecki szakadár köztársaság vezetőjének meggyilkolása mögött az ukrán kormány állhat – mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő újságíróknak pénteken Moszkvában.

Donyeckben terrorcselekmény következtében életét vesztette Donyecki Népköztársaság vezetője, Alekszandr Zaharcsenko

– közölte a szóvivő, oroszul ejtve az Ukrajnától önhatalmúlag elszakadt oroszbarát terület szakadár vezetőjének nevét.

“Minden alap megvan azt feltételezni, hogy meggyilkolása mögött a kijevi rezsim állhat, amely nem egyszer alkalmazott már hasonló eszközöket a másként gondolkodók és a kellemetlenné vált személyek kiiktatására” – tette hozzá.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko)