Rendőri brutalitás Bukarestben, Kurz magyarázatot követel

Besokalltak az emberek a kormányzati korrupciótól, több tízezren vonultak utcára.

Több mint 450 ember megsérült, harmincat pedig letartóztattak a pénteki korrupcióellenes óriástüntetés során Bukarestben – közölte a román rendőrség szombaton, a francia AFP tudósítása szerint.

A rendőrök vízágyút és könnygázt használtak, hogy feloszlassák a baloldali kormány lemondását követelő több tízezres tömeget. Kórházi források szerint sok tüntető ellátásra szorult könnygáz és paprikaspray belélegzése miatt, másokat pedig zúzódások miatt láttak el. Mintegy harminc rendőr is megsérült, közülük tizenegyet vittek kórházba.

A rendőrség elutasította a jobbközép ellenzék túlkapásokra vonatkozó vádjait, szerintük arányosan léptek fel a több tucat erőszakos tüntetővel szemben.

Sebastian Kurz osztrák kancellár elítélte az erőszakot, amelyben az osztrák köztelevízió operatőre is megsérült. Egy Twitter-bejegyzésben hangsúlyozta, hogy a szólásszabadság és a sajtószabadság az Európai Unió alapvető szabadságjogait képezik, amit feltétel nélkül védeni kell. A történtekre teljes körű magyarázatot követel.

Helyi sajtójelentések szerint akár nyolcvanezen is lehettek Bukarest utcáin, köztük sok külföldön dolgozó román, akik azért tértek haza, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a kormányzati korrupció ellen. Mintegy ezer rohamfelszerelésbe öltözött rendőr kezdte oszlatni a tömeget azután, hogy néhány tüntető át akarta törni a rendőrségi kordont.

Klaus Iohannis román államfő, aki a kormány egyik fő kritikusa, közölte, hogy határozottan elítéli a rendőrség brutális beavatkozását, ami a legtöbb tüntetővel szemben aránytalan volt, de hozzátette, hogy az erőszak bármilyen formája megengedhetetlen. Viorica Dancila miniszterelnök viszont azzal vádolta Iohannist, hogy a hatóságok ellen uszítja az embereket, és saját céljaira használja fel a drámai eseményeket.

Szombatra újabb demonstrációt hirdettek Bukarestben. A tiltakozásokat tüzeli, hogy a múlt hónapban a kormány eltávolította pozíciójából Laura Codruta Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét. Az általa vezetett intézmény az elmúlt években számos országos és helyi tisztviselővel szemben folytatott eljárást. (Fotó: Europress – AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU)