Folyamatosan csökken a beadott menedékkérelmek száma Európában

15 százalékkal kevesebben akartak 2018 első felében menekültstátuszt szerezni, mint tavaly ugyanekkor.

Mintegy 15 százalékkal csökkent az Európai Unió tagországaiban benyújtott menedékkérelmek száma az idei év első felében 2017 azonos időszakához képest – írta hétfőn közzétett jelentésében az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO).

A helyzetértékelés szerint 2018 első hat hónapjában 301 ezer menedékkérelmet adtak be az uniós tagállamokban, illetve Norvégiában és Svájcban, ami 15 százalékos csökkenést jelent a tavalyi adatokhoz képest.

A dokumentum arról tanúskodik, hogy idén eddig havonta átlagosan mintegy 50 ezer nemzetközi védelem iráni kérelmet adtak be a vizsgált országokban, júniusban 51 ezret, 1600-zal kevesebbet, mint májusban.

A számok azt mutatják, hogy a helyzet stabil, a tavalyi nagyjából 43 százalékos csökkenés után továbbra is folyamatosan mérséklődik a benyújtott menedékkérelmek száma.

A kérelmezők legnagyobb csoportját a szíriaiak, az afgánok, az irakiak, a pakisztániak és a nigériaiak tették ki júniusban. A szervezet emellett megjegyezte, hogy számottevően megemelkedett a törökök és a venezuelaiak száma az utóbbi időben.

A megvizsgált elsőfokú beadványok 32 százalékát bírálták el pozitívan, ami 10 százalékpontos visszaesést jelent. A kérelmek elismerésének aránya a szíriai és az eritreai állampolgárok, valamint a hontalanok körében volt a legmagasabb.

Kiemelt kép: Aris MESSINIS / AFP