Rasszizmusellenes törvényt törölne el az olasz családügyi miniszter

Szerinte azt globalisták használják fel arra, hogy olaszellenességüket antifasizmusnak álcázzák.

Saját kormányának tagjai is elhatárolódtak az olasz családügyi minisztertől, aki egy 1993-as rasszizmusellenes törvény eltörlésére szólított fel. A jogszabály a rasszista erőszakot, gyűlölködést és diszkriminációt ítéli el, de Lorenzo Fontana, a szélsőjobboldali Liga politikusa szerint „globalisták” használják fel arra, hogy „olaszellenes rasszizmusukat antifasizmusnak álcázzák”.

Az olaszországi zsidó közösségek szövetségének elnöke, Noemi Di Segni szerint ezt a törvényt be kell tartani és meg kell védeni. Úgy látja, a zsidókat aggodalommal tölti el a kormányok és társadalmak radikalizálódása nemcsak Olaszországban, hanem Európa-szerte. Szerinte sok szempontból terjed az intolerancia, ami a kisebbségek és a migránsok ellen irányul, és ha nem tesznek azért, hogy ez változzon, addig juthatunk, amikor már túl késő.

Giuseppe Conte miniszterelnök Facebook-oldalán közölte: a rasszizmusellenes törvény kőbe vésett, míg a koalíciós partner Öt Csillag Mozgalom vezetője, Luigi Di Maio szerint egy ilyen lépés nem képezi a koalíciós megállapodás részét. Számos képviselő és szervezet elítélte Fontana nyilatkozatát, a II. világháborús antifasiszta ellenállókat képviselő szervezet pedig azonnali lemondásra szólította fel a minisztert.

A Liga vezetője, Matteo Salvini belügyminiszter viszont úgy nyilatkozott, hogy Lorenzo Fontana „a helyes harcot vívja rossz időben”. (AP, fotó: Europress – Silvia Lore/NurPhoto)