Kimentettek a tengerből 101 menekülőt, majd visszavitték őket Líbiába

Az akcióban közreműködött a líbiai partiőrség is. Az olasz kormány örül, pedig az eljárás illegális lehetett.
Kapcsolódó cikkek

A Spiegel cikke szerint hétfőn az olasz Asso 28 gázszállító hajó egy, a Földközi-tengeren hánykolódó gumicsónakból 101 menekülőt vett fedélzetére, majd ahelyett,hogy Olaszországba szállították volna az embereket, egy másik hajóval  visszavitték őket az észak-afrikai Líbiába. A lap szerint már az olasz kormány ünnepli az akciót, az valószínűleg illegális volt.

Az eddigi információk szerint az Asso 28 hétfő délután vette fel a 101 menekülőt, köztük öt gyereket és öt várandós asszonyt. A túlzsúfolt, felfújható gumicsónakra a nyílt vízen találtak, 57 tengeri mérföldre Tripolitól, Líbia fővárosától és 105 tengeri mérföldnyire Olaszország legdélibb szigetétől, Lampedusától, azonban csak másfél tengeri mérföldnyire a Sabratha gázplatformtól.  A Sabrathán gázt termelnek ki a líbiai és olasz tulajdonban lévő Mellitah nevű vegyesvállalatnak, a gázt pedig olyan tartályhajókkal szállítják el, amilyen az Asso 28. A szállítóhajó segítséget kért.

A társaság közlése szerint amikor az Asso 28-tól megérkezett a segélyhívás, a kiküldött ellátmányhajó fedélezetére felküldték a líbiai partiőrség egyik tagját. A líbiai tengerpart minden platformján tartózkodik egy ilyen líbiai képviselő, a vegyesvállalat szerint a hivatalos személy től

Az Asso 28 mellé hamar megérkezett a líbiai partiőrség egyik hajója, ami elkísérte a szállítóhajót Tripoli kikötőjéig, ahol az utasokat először a parti őrség hajójára, majd a partra szállították. A társaság közlése szerint semmi rendkívüli nem történt, a menekülők sem tiltakoztak az eljárás ellen.

A lap szerint nem világos, hogy kitől érkezett a segélyhívás és hogy az Asso 28-nak ki adta parancsba, hogy Líbia felé vegyék az irányt. Mint írják, a kapitány bűncselekményt követhetett el, mert az Európai Unió nem tekinti biztonságosnak a líbiai kikötőket, így nem szállíthatta volna az embereket. Szerintük az sem egyértelmű, hogy az Asso 28-on biztosították a jogot, hogy a menekülők politikai menedékjogot kérjenek.