Szégyenletes és gyalázatos hazaárulás – kiverte a biztosítékot Trump Putyinnal tartott sajtótájékoztatója

Elnökségének legrosszabb napján van túl Donald Trump. Katasztrofális sajtótájékoztatóját az orosz elnökkel még támogatói is döbbentek nézték.
Kapcsolódó cikkek

Így néz ki egy sajtótájékoztató, amikor egy ügynök az tartótisztje mellett áll.

Ez az egyik legdurvább kritika, amellyel megkínálták Donald Trumpot a Putyinnal tartott sajtótájékoztatója után, tehát ha az amerikai elnök el akart oszlatni minden gyanút, hogy az orosz vezető bábja lenne, akkor csúfos kudarcot vallott. Az amerikai elnök arra számított, hogy diadalmasan, egy nagy győzelemmel tér haza kedden az Egyesült Államokba, mint egy nagy államférfi, aki bebizonyította, milyen kemény tud lenni.

Ez volt Trump eddigi legbutább húzása, katasztrófa is lett a vége
Eleve butaság volt belemenni a helsinki találkozóba, mert már a létrejöttével Putyin nyert. Oroszországot Trump Amerika szintjére emelte.

Ehelyett egy forrongó országba érkezik meg, ahol szinte alig találni bárkit is, aki hajlandó lenne megvédeni. Nem elég, hogy a demokraták úgy kiakadtak rá, mint talán még soha sem, és saját pártjában ülő kritikusai is minden korábbinál erőteljesebben mentek neki, még republikánus szövetségesei, és támogatói sem álltak ki teljes mellszélességgel mellette.

A legjobban talán az mutatja, mennyire katasztrofális volt teljesítménye, hogy még a vele kifejezetten barátságos Fox News hírcsatorna műsorvezetői is döbbentek álltak Trump bukdácsolása előtt.

És mindezt egyedül saját magának köszönheti. Az amerikai elnök pár nappal azután találkozott az orosz elnökkel, hogy egy amerikai vádesküdtszék vádat emelt az orosz katonai hírszerzés 12 tisztje ellen, a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt beavatkozás miatt. Megerősítve ezzel az egész amerikai hírszerzés korábbi kijelentését, hogy Oroszország tényleg beavatkozott a kampányba.

Amikor azonban a sajtótájékoztatón erről kérdezték, Trump egy amerikai államfőtől teljesen szokatlan dolgot művelt. Kijelentette, hogy Putyin „nagyon erőteljesen tagadta”, hogy belekavartak az elnökválasztásba, majd gyakorlatilag közölte, hogy ezt el is hiszi neki. Hiába mondja neki az amerikai hírszerzés, hogy megtörtént a beavatkozás, ő ad az orosz elnök szavára.

„Hazaárulás”

A sajtótájékoztató bombaként robbant be az amerikai politikai életbe. Ahogy az várható volt, a demokrata politikusok és a baloldal soha nem látott hevességgel támadt rá.

„Szégyen”

De Trump kiakasztotta a konzervatívokat is, a republikánus politikusok is egymás után ítélték el. Legerőteljesebben persze azok, akik már eddig is sokszor élesen kritizálták elnökségét.

„Súlyos hiba”

Ők azonban azok a republikánus politikusok, akik rendszeresen hajlandóak szembe menni az elnökkel, és inkább az elveiket választják Trump helyett. Az elnök azonban most arra sem nagyon számíthat, hogy meleg szavakat kap a hozzá közel álló republikánusoktól.

Mindezeknél sokkal fontosabb, hogy a Trumppal kifejezetten barátságos Fox News hírtelevízióban is egymás után hangzottak el az elnököt kritizáló hangok.

„Undorító”

Szótártámadás

Talán a legkeményebb reakció azonban nem egy politikustól, politikai elemzőtől vagy politikai újságírótól érkezett, hanem egy szótártól. Egészen pontosan a dictionary.com angol értelmező szótár Twitter-oldalától. A sajtótájékoztató után közzétett egyik bejegyzésükben csak két szó, és azok magyarázata szerepelt. Az egyik a „hazafi”, a másik pedig a „hazaáruló” volt.

És ráadásként még iderakjuk az ütős címlapjairól ismert New York Daily News címlapját.

A kiemelt képen Donald Trump kezet fog Vllagyimir Putyinnal a Helsinkiben történt találkozójukon. Fotó: AFP PHOTO / SPUTNIK / Aleksey Nikolskyi