Guardian: Magyarországot ki kell zárni az EU-ból

Mert folyamatosan megsértjük az EU szabályait, következmények nélkül.

Itt az ideje, hogy az Európai Unió kirúgja Magyarországot,

írja a Guardian híres publicistája, Owen Jones. Szerinte az EU egyik tagállama mindenféle következmények nélkül rúg fel alapvető demokratikus értékeket, sérti meg az emberi jogokat és sodródik egyre inkább az autoritarianizmus felé.

De az írás felhozza, hogy törölték a Billy Elliot előadásait (ami nem igaz, csak az előadások körülbelül harmadát törölték), miután a kormánypárti sajtó melegpropagandával vádolta őket. Sőt, kampányt indítottak Soros György és a CEU ellen is.

Szerinte az Európai Néppárt nem volt hajlandó felelősségre vonni a Fideszt, sőt, Manfred Weber még meg is védte Orbánt. Owen szerint legalább a hetes cikkely szerinti eljárást meg kellene indítani, ami elvenné Magyarország szavazati jogát.

De azt szeretné, ha egyenesen kizárnák Magyarországot az EU-ból. Ezzel csak egy baj van, hogy az EU-nak semmilyen mechanizmusa nincs arra, hogy egy tagállamot kizárjanak belőle. Sőt, az EU alapvetően nem egy fegyelmező hozzáállású szervezet, sokkal inkább motiválással és jutalmazással szeretne célokat elérni, és a szabályrendszere is eszerint van felépítve.

És a Guardian publicisztikája is erősebben hangzana, ha a britek nagy része nem pont a magyar és lengyel bevándorlók miatt szavazott volna arra, hogy hagyják ott az Európai Uniót.