Többen a Fidesz kihajítását követelik a néppártból

Az illiberális állam nem az az államforma, amit ők propagálnak.
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Néppárton belül vannak olyan politikusok, akik hallva Orbán Viktor és más fideszes politikusok a választási kampányban elmondott szavait, a Fidesz kihajítását követelik a néppártból

– mondta Markus Ferber, a bajor CSU európai parlamenti képviselője az Indexnek adott interjújában.

Mint fogalmazott, elismerik, hogy a Fidesz nagyon fontos szerepet játszott Magyarország stabililizálásban a nyolc éves szociáldemokrata kormányzás után, de az utóbbi időben egy nagyon erős nemzeti populista vonal kerekedett felül.

Az illiberális állam nem az az államforma, amit mi propagálunk, mi továbbra is egy szociális piacgazdaságban hiszünk, erős állammal, ami garantálja az emberek biztonságát, de másrészről egy liberális államban, ahol az embereknek megvannak a döntési lehetőségei

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ha valaki hosszú távon ebben a pártcsaládban akar maradni, akkor ezt a társadalmi modellt kell elfogadnia.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Markus Ferber szerint tévedés, hogy az uniós támogatások Magyarországnak szerződésileg járnak, cserében azért, hogy az uniós csatlakozáskor megnyitottuk a piacainkat a nyugati vállalatok előtt. Szerinte ennek az égvilágon semmi köze a belső piachoz, ezzel az érveléssel sehova sem lehet jutni.

A Stop Soros törvénytervezetre a magyar néppárti kollégáktól eddig még nem nagyon hallott értelmes magyarázatot.

Arról beszélt,

Soros urat persze Németországban is jól ismerjük, a kilencvenes években a spekulációval elég sok pénzt kivett a német adófizetők zsebéből. De az soha nem jutott eszünkbe, hogy törvényt hozzunk ellene, kitiltsuk az országból, ehelyett inkább a valutapiaci szabályokat reformáltuk meg, hogy ne tudjon többé spekulálni.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Georges Gobet