Felmondott a szlovák közmédia 12 újságírója

Politikai szóvivőket ültettek a nyakukra, nem dolgozhatnak szabadon.

Tizenkét tapasztalt újságíró mondott fel csütörtökön a szlovák közmédiánál, azt állítva, hogy nem végezhetik szabadon munkájukat – írja az Új Szó.

Az újságírók szerint Jaroslav Rezník vezérigazgató érkezését követően fajult el a helyzet, zaklatta őket a menedzsment, büntetést kaptak, ha véleményt nyilvánítottak, és szerkesztői szabadságukban próbálták korlátozni őket. Peter Valovič szerint az objektivitás jelszava alatt olyan személyek megszólaltatását várták tőlük, akik „saját elméleteiket tényként közlik”.

A hírműsorok irányítását volt miniszteri és politikai szóvivők vették át. Mégis Rezník és a menedzsment az, amely azzal utasította vissza a szerkesztők kifogásait, hogy „kiegyensúlyozott híranyagok gyártása helyett politizálnak”.  A Szlovák Rádió és Televízió szóvivője szerint a műsorsugárzás nincs veszélyben, a vezetés pedig „sajnálatát fejezte ki” a felmondások miatt.

Andrej Kiska államfő telefonon kért tájékoztatást a kulturális minisztertől, hogy hogyan kívánja megvédeni az újságírókat, és megóvni az RTVS műsorainak objektivitását. A tárcavezető pénteken tárgyal Jaroslav Rezníkkel az ügyben.