Nyitott akták: egy évvel a manchesteri terrorakció után

Manchesterben egy pillanatra megállt az élet május 22-én. Nem csak a városban, de az egész országban megemlékeztek Nagy-Britannia második legsúlyosabb terrorcselekményéről. De mi történt az elmúlt egy évben? Annak ellenére, hogy ebben az időszakban súlyos terrortámadás nem volt, a veszély nem enyhült.

Vilmos trónörökös és Theresa May miniszterelnök jelenlétében tartották meg a terrortámadás első évfordulóján a megemlékezést a manchesteri katedrálisban. Délután fél háromkor egyperces nemzeti gyászt tartottak arra a 22 életre emlékezve, akik életüket vesztették az ország egyik legsúlyosabb terrorakciójában. Ariana Grande énekesnő, akinek koncertjét követően robbantotta fel magát Salman Abedi öngyilkos merénylő, Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését és fájdalmát a gyászolókkal.

Vilmos cambridge-i herceg búcsúüzenetet hagy egy cserjén a manchesteri robbantás huszonkét halálos áldozatának emlékére tartott istentisztelet után az angliai nagyváros székesegyházánál a terrorcselekmény első évfordulóján, 2018. május 22-én. Egy évvel korábban öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott a Manchester Arena rendezvényközpont bejárati csarnokában Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje után.  Fotó:MTI/EPA/Nigel Roddis

Fiatalok útja a terrorig

A nyomozás a mai napig nem zárult le. Annyit már biztosan tudunk, hogy a brit állampolgárságú, líbiai származású elkövető, Salman Abedi Manchesterben született, szülei politikai okokból kaptak menedékjogot Nagy-Britanniában még az 1990-es években, apja az észak-afrikai ország iszlamista ellenzékéhez tartozott, akinek az életéért kellett menekülnie. A Kadhafi-rezsim összeomlása után az Abedi család egy része hazaköltözött, az elkövető maga is Líbiában tartózkodott a támadás előtti hónapban, és csak négy nappal az akció előtt tért vissza Nagy-Britanniába.

A merényletet követő vizsgálatokból tudjuk, hogy a rendőrségi adatbázisokban szerepelt a neve kisebb lopások miatt. A brit belső elhárítás, az MI5 2014-ben és 2015-ben is vizsgálta, miközben más személyek után nyomozott. Mivel konkrét érintettsége egyetlen alkalommal sem merült fel, az elemzéseket lezárták.

A támadás előtt egy hónappal azonban két forrásból is új információkat kapott az elhárítás, amelyek jelentőségét nem sikerült akkor felismerni, és amelyekre ha azonnal felfigyelnek, újraindíthatták volna vizsgálataikat Abedi ellen.

A sajtó az elmúlt egy évben arra is rámutatott, hogy Abedi egy 18 fős hálózat része volt, olyan fiatalokból álló csoporté, amelyet a dzsihadista ideológia kötött össze. Találunk köztünk férfiakat, akik Szíriába és Irakba mentek harcolni, a lefejezős videókkal elhíresült Jihadi Johnnal fotózkodtak. Voltak, akik a líbiai káoszt használták ki „továbbképzés” céljából, és volt egy lány ikertestvér pár, amelyet a dzsihadista propaganda használt fel. A faitalok  többsége azóta meghalt légitámadásban, öngyilkos merénylő lett vagy börtönben van. Ez a 18 ember nem abban az értelemben alkotott hálózatot, hogy közösen tervezték, szervezték terrortámadásaikat, hanem abban, hogy személyesen vagy a közösségi platformokon keresztül ismerték és motiválták egymást.

Rendőrautók a Manchester Arena előtt 2017. május 23-án hajnalban, miután az este, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén pokolgép robbant a manchesteri rendezvényközpont bejárati csarnokában. Tizenkilenc ember életét vesztette, mintegy ötven megsebesült. Fotó: MTI/EPA/Nigel Roddis

A manchesteri terrortámadás legfontosabb még szabadlábon levő gyanúsítottja Hashem Abedi, az elkövető testvére, akit más ügyben még a terrortámadás előtt ejtettek foglyul Líbiában. A brit hatóságok már lassan egy éve várnak a férfi kiadatására, amire most van némi remény. Az eddigi milíciát feloszlatta a líbiai kormány, a börtönt, ahol Abedi raboskodik, átvette a Belügyminisztérium. Londoni remények szerint a bizonyítékaik meggyőzőek lesznek arról, hogy a két testvér kapcsolata a manchesteri terrortámadásra is kiterjedt, így előbb utóbb Hasemet is bíróság elé állíthatják a szigetországban.

Nyitott akták

2017-ben nem csak a manchesteri tragédia rázta meg Nagy-Britanniát: másik három terrortámadás is történt az országban. Nyugat-Európában 2015-2016 volt a két legsúlyosabb év, akkor Brüsszelben, Párizsban, Berlinben és Nizzában 10 éve nem látott véres események történtek. A britek ideig óráig azt hihették, hogy nekik sikerült elkerülni a terrorakciókat, működött az elmúlt években kiépített megelőzési rendszerük.

A március és június között lezajlott négy terrortámadásnak 36 áldozata és mintegy 200 sebesültje volt. Ráadásul a Londonban végrehajtott akciók a turisták és britek által frekventált célpontok ellen történtek a város szívében. A terroristák üzenetei így nagyrészt célba értek, még ha céljukat egyáltalán nem érték el. A brit társadalomban a félelem helyett, az összetartozás erősödött, míg a hatóságok tovább erősítették lépéseiket.

Rendőr a Manchester Arena közelében 2017. május 23-án, miután az előző este, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott a manchesteri rendezvényközpont bejárati csarnokában. Huszonkét ember életét vesztette, ötvenkilenc megsebesült.  Fotó: MTI/EPA/Nigel Roddis

Az elmúlt év nem telt el eseménytelenül, majd tucatnyi alkalommal lépett fel sikeresen a rendőrség és MI5.  A brit hatóságoknak továbbra is korlátozott erőforrásokkal kell küzdenie nagy sok feladatával.

Az MI5nek mintegy 20.000 személyről van lezárt aktája és mintegy 3000 személyről van nyitott, aktív aktája. Ezek közül mintegy 500 fő igényel folyamatos megfigyelést, de mint az egyik londoni merénylő kapcsán kiderült a vizsgálatokból, néha itt is fel kell függeszteni egy-egy személy figyelését, ha olyan sürgős intézkedések merülnek fel, amikor valakire még több figyelmet kell fordítania az elhárításnak.

Az elmúlt évben a hatóságoknak egyaránt volt dolga kisebb sejtekkel és magányos elkövetőkkel. A megemlékezés előtti napokban tartóztattak le a hatóságok egy 18 éves fiatalt Londonban, aki késsel akart terrortámadást végrehajtani, áprilisban egy iraki férfi akadt fel a hatóságok hálóján, akinél több mint 300 SIM kártyát találtak. Rabar Mala az ISIS tagjainak biztosított egyfajta primitív IT támogatást azzal, hogy saját nevére vásárolta meg kártyákat aktiválva, amelyekkel aztán a terroristák regisztrálni tudták magukat a közösségi platformokon és így kommunikálhattak egymással.

Ha mindez nem lenne elég, Nagy-Britanniáknak – és szinte egész Európának – még az Iszlám Államból visszatérő külföldi fegyveresek problémájával is meg kell küzdenie. Az elmúlt években több százan tértek már vissza a brit szigetekre, és még ma se tudjuk pontosan kinek mi volt, lesz a motivációja.

Kiemelt kép: A manchesteri robbantás huszonkét halálos áldozatára emlékeznek a terrorcselekmény első évfordulóján, 2018. május 22-én az angliai nagyvárosban. Egy évvel korábban öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott a Manchester Arena rendezvényközpont bejárati csarnokában Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje után.  Fotó: MTI/EPA/Nigel Roddis