A szépség prófétájaként hirdette magát a Kaliforniában felrobbantott magyar nő

Szándékosan robbantották fel Krajnyák Ildikót, egy kaliforniai szépségszalon tulajdonosát. Egyelőre a nyomozóknak is rejtély, miért gyilkolták meg a magyar nőt.

Csütörtök reggel érkezett a hír, hogy bomba robbant a kaliforniai Aliso Viejo egyik szépségszalonjában, még kedden, helyi idő szerint nem sokkal délután egy óra után. A Los Angelestől délre található Magyar Kozmetika nevű szalonban történt robbanásban egy ember meghalt, az áldozat egy 48 éves magyar nő.

A BBC rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, a bomba feltehetőleg egy csomagban érkezett meg a szépségszalon épületébe, de még nem világos, hogy pontosan hogyan. Annyi biztos, hogy a csomag nem az amerikai postán (US Postal Service) keresztül jutott Aliso Viejóba.

Az FBI egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy nem balesetként, hanem gyilkossági ügyként kezelik az esetet. A nyomozóiroda helyi idő szerint szerda reggel házkutatást tartott egy Trabuco Canyon-beli házban, ahol feltételezések szerint a magyar nő és férje élt. A CBS információja szerint az ingatlant hamarosan elveszítik zálogjog érvényesítése miatt, nem fizették ugyanis a jelzálogot.

A rendőrség több embert is kihallgatott, de egyelőre senkit sem tartóztattak le. és a gyilkos motivációja is rejtély.

Óriási pusztítás

A robbanás hatalmas pusztítást végzett a kétemeletes épületben, ahol az első emelet teljesen romba dőlt.  A robbanás utáni pusztításról itt nézhet fotókat. 

Akkora volt a robbanás ereje, hogy a közeli épületek is megrongálódtak. Az egyik szemtanú azt mondta, hogy olyan volt, mint egy nagy erejű földrengés. Egy másik szemtanú a CBS-nek azt nyilatkozta, hogy két vérző nőt látott kijönni az épületből, hajuk megperzselődött és üvegszilánkok álltak ki a bőrükből.

A közelben van egy bölcsőde is, ahonnan kimenekítették a gyerekeket és a dolgozókat.

A szépség prófétája

Egyelőre annyit lehet biztosan tudni, hogy a robbantásban  a 48 éves Krajnyák Ildikó vesztette életét. Ő volt a tulajdonosa a Magyar Kozmetika nevű szépségszalonnak, ahol a robbanás történt.

A magyar nő évtizedek óta dolgozik a kozmetikaiparban, és „szépség prófétájaként” hirdette magát. Azt vallotta, hogy a külső szépség legalább olyan fontos, mint a belső egészség.

Legutóbbi Facebook-posztja szerint Ildikó május elején Magyarországon járt. Posztolt a Balaton közeléből, Debrecenből, a demjéni fürdőből és Miskolcról is. Utóbbi helyről azt írta, hogy 30 évvel ezelőtt itt tanulta ki a kozmetikusi szakmát.

Május 15-én érkezett vissza Kaliforniába, épp a robbantás napján.

Az NBC Los Angeles szerint Ildikónak volt egy fia is, aki a Washingtoni Egyetemen tanul. Vizsgák közben tudta meg, hogy édesanyja meghalt, de az NBC riportja szerint nem tudott még Kaliforniába utazni, mert nem tudja megengedni magának a hazautazást.

Nyilatkozott Irene White, a Krajnyák család egyik barátja, aki egy közleményt olvasott fel az amerikai sajtónak.

Ez egy teljes sokk a családjának és a barátainak – mondta a nő, aki hozzátette, teljes mértékben támogatják a hatóságok munkáját abban a reményben, hogy „megtalálják a megválaszolatlan kérdésre a válaszokat”.

A család mindig az első volt Ildikó számára. Büszke volt arra, hogy mindenkiben felfedezte a szépséget. Család és barátok egy anyát, egy feleséget, egy lányt és egy barátot gyászol.

Irene White arra kérte az embereket, hogy adakozzanak az áldozat családjának, így segítve őket a temetés költségeinek fedezésében. Azt is mondta, pénzre van szükség ahhoz is, hogy Ildikó fia, a jelenleg a Washingtoni Egyetemen tanuló Keanu Laszlo Vestil Kaliforniába utazzon.

Ildikó családja és barátai egy közösségi oldalon szerveznek gyűjtést. Eddig több mint 6200 dollár, másfél millió forintnál is több gyűlt össze.

Az LATimes-nak a nő szomszédai is nyilatkoztak. Ildikó szeretett utazni, két állása volt, és „bárkivel szóba elegyedett”. Keményen dolgozott, hogy pénzügyileg is támogassa családját.