Elfogták a brutális indiai nemi erőszak és gyilkosság legfőbb gyanúsítottját

Ezzel összesen már 15 embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük lehet egy 16 éves lány elrablásához, akit támadói megerőszakoltak, majd halálra égettek.

Dhanu Bhuiyant és bűntársait azzal vádolják, hogy a kelet-indiai Dzshárkhand szövetségi államban csütörtökön elhurcoltak egy lányt egy esküvőről, és megerőszakolták, majd miután a lány szülei panaszt tettek a falusi tanácsnál, dühükben megverték a lány szüleit, őt pedig elevenen elégették. A támadókat az dühítette fel, hogy a falusi vének tanácsa 50 ezer rúpia pénzbüntetésre (kb. 200 ezer forint) és 100 felülésre ítélte őket. A rendőrség az eddig elfogott 15 emberen kívül további hármat keres, a fő gyanúsított Bhuiyant pedig rokonainál bujkálva tartóztatták le.

Indiában a vének tanácsa döntéseinek ugyan nincs jogereje és nem is hivatalos, a falusi Indiában viszont mégis ennek van a legfőbb szerepe, mert az indiai igazságszolgáltatás lassú és drága, írja a BBC. Az országban a nők elleni erőszak rendkívül komoly probléma, csak 2016-ban összesen 40 ezer nemi erőszakot jelentettek, és az igazi probléma az, hogy ennél sokkal több lehet, amit nem is mertek jelenteni a szexuális erőszak áldozatainak megbélyegzése miatt. Az utóbbi években több szigorító jogszabályt fogadtak el, például 20 év börtönre emelték a nemi erőszak elkövetőire kiszabható büntetést mértékét. Ennek ellenére pár hetente mindig hallani egy-egy újabb brutális szexuális támadásról Indiában. A kormány áprilisban határozott arról, hogy halálbüntetést kell kiszabni azokra, akikről bizonyítást nyer, hogy nemi erőszakot követtek el 12 évesnél fiatalabb kisgyereken.

Borítófotón az áldozat rokonai láthatók (AFP PHOTO)