Egy ausztrál érsek eskü alatt tagadta, hogy tudott pedofil esetekről

Ketten is azt mondták, hogy Philip Wilson tudott az esetekről.

Eskü alatt tagadta szerdán egy ausztrál bíróság előtt Philip Wilson adelaide-i római katolikus érsek, hogy két ministránsfiú a hetvenes évek közepén panaszkodott neki egy pap szexuális visszaéléseiről. Wilson érsek a katolikus hierarchiában a világon a legmagasabb tisztséget viselő pap, akit pedofília eltussolásával vádoltak meg.

A 67 éves, kezdődő Alzheimer-kórban szenvedő érsek pere szerdán vette kezdetét egy newcastle-i bíróságon, miután Robert Stone bíró elutasította a vád ejtésére vonatkozó kérelmét.

Két férfi azzal vádolta meg az érseket, hogy a hetvenes évek közepén, amikor még gyerekként ministráltak, elpanaszolták az akkor még segédpapként tevékenykedő Wilsonnak, hogy egy másik pap, James Fletcher szexuálisan molesztálta őket, de ő nem tett semmit.

Egyikük azt mondta, hogy gyónás közben mondta el ezt Wilsonnak, de a pap hazugsággal vádolta meg. Szemtanúk szerint Wilson kitessékelte őt a gyóntatófülkéből, és arra utasította, hogy megbánásból mondjon el tíz üdvözlégyet.

Wilson nem tagadta ugyan, hogy ismerte az egyik ministránst és családját, de azt mondta, hogy nem emlékszik a panaszára. A másik ministránsról pedig azt mondta, hogy őt egyáltalán nem tudja felidézni emlékeiben. Elmarasztaló ítélet esetén két év börtönre ítélhetik az érseket.

Fletchert 2004-ben ítélték nyolc év börtönbüntetésre gyerekek terhére elkövetett kilenc rendbeli szexuális visszaélés miatt. A pedofil pap az ítélethozatal után két évvel a börtönben halt meg.

(MTI)

Kiemelt kép: a katolikus egyházban zajló szexuális zaklatások elleni tiltakozók 2008. július 18-án Sidneyben, Ausztráliában; Europress/WILLIAM WEST /AFP