Túl fáradt volt már a mianmari elnök, hát lemondott

Htin Kiav a pletykák szerint beteg is lehet, mindenesetre napokon belül döntenek az utódjáról, aki nem lehet Aung Szan Szú Kjí.
Kapcsolódó cikkek

Fáradtságra hivatkozva lemondott szerdán Htin Kiav mianmari elnök, nem sokkal később pedig a képviselőház elnöke is bejelentette lemondását. Az elnöki hivatal a Facebookon közölte, hogy Htin azonnali hatállyal lemondott, hogy kipihenhesse az államfői feladatokkal és kötelezettségekkel járó fáradalmait. Az alkotmánnyal összhangban a parlament hét munkanapon belül megválasztja utódját.

Az államfői feladatokat addig ideiglenesen Mjint Szve alelnök veszi át, aki a 2016-os elnökválasztáson másodikként végzett Htin Kiav mögött.

A 72 éves Htin Kiav közeli szövetségese az országot de facto vezető, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjinek, aki hivatalosan államtanácsosi minőségben vezeti a kormányt, illetve a külügyi tárcát. Aung kulcsszerepet játszott abban, hogy az országot évtizedeken át vezető junta fokozatosan átadta az ország irányítását a polgári hatalomnak, de államfő nem válhatott belőle. Néhai férje és fiai is brit állampolgárok, a junta által megszövegezett alkotmány pedig tiltja azt, hogy olyan ember legyen az államfő, akinek közeli hozzátartozója nem mianmari állampolgár.

A helyi médiában már többször megjelentek híresztelések arról, hogy Htin beteg, de ezt kormányilletékesek tagadták. Htin Kiavot két éve, 2016 márciusában választotta meg a parlament államfőnek, ebben a tisztségben jórészt ceremoniális feladatokat látott el. Aung gyermekkori barátai közé tartozott. Hozzá hasonlóan Oxfordban, közgazdászként végzett. Egyetemi professzorként is dolgozott, de kipróbálta magát egy ipari vállalatnál, és az 1970-es évek végén a mianmari külügyminisztériumban viselt hivatalt.

Megválasztásáig a 2012-ben alapított és Aung Szan Szú Kji édesanyjáról elnevezett Dau Kin Kji Alapítványt vezette, aminek célja, hogy segítse a szegények oktatását és szakmai képzését. Aung több sorstársától eltérően az új elnököt sosem börtönözték be politikai tevékenysége miatt.

Még egy lemondás

T Khun Miat, a najpjidói parlament alsóházának alelnöke szerdán bejelentette, lemond hivataláról az ország képviselőházának elnöke, Vin Mjint. Vint 2016 februárjában választotta elnökévé a mianmari törvényhozás alsóháza. Ő már azon az elhíresült 1990-es választáson is nyert választókörzetében, ami után a katonai junta nem volt hajlandó átadni a hatalmat Aung pártjának. A most 66 éves Vin Mjintet politikai tevékenysége miatt a diktatúra egy időre be is börtönözte. (MTI)

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / AUNG HTET)